gov.ua Державні сайти України
Пошук

Як трудовий договір зберіг роботу працівниці з Рівненщини

30 березня 2021

Понад 2 мільйони українців втратили роботу або пішли у вимушені відпустки під час карантину 2020 року. Найбільше постраждали ті, хто працював неофіційно, адже лише трудовий договір гарантує працівнику захист від незаконного звільнення і компенсації на випадок безробіття.

У межах інформаційної кампанії Держпраці «Виходь на світло!» інспектори праці допомогли працівниці з Рівненської області вчасно укласти трудовий договір і зберегти роботу під час нинішнього карантину.

Тетяна (ім’я змінено) кілька років працювала без оформлення трудових відносин. Зарплату отримувала в конверті готівкою. Коли навесні 2020 року почався карантин, робота зупинилася, і їй довелося піти у відпустку без збереження зарплати.

«Через карантинні обмеження та неможливість працювати я добре відчула, що означає відсутність стабільної заробітної плати. Дуже шкодувала, що працюю неофіційно», – каже Тетяна.

Рятівним кругом для Тетяни став візит інспекторів праці до її роботодавця. Вони розказали йому про обов’язок оформлювати трудові відносини з працівниками і дали час виправити порушення, уникнувши штрафу.

«Роботодавець відразу запропонував укласти трудовий договір. Рішення про оформлення моїх трудових відносин було дуже вчасним, адже тепер я впевнена, що соціально захищена у випадку нових карантинних обмежень», – зізнається Тетяна.

Тепер вона отримує зарплату на картковий рахунок два рази на місяць, а її розмір залишився на тому самому рівні, що був до оформлення трудових відносин.

Дізнайтеся більше про переваги задекларованої праці на сайті Держпраці. Потрібна консультація – зверніться до інспектора праці.

 

 

Інформаційну кампанію «Виходь на світло!» підтримує проєкт ЄС-МОП «На шляху до безпечної, здорової та задекларованої праці в Україні».