gov.ua Державні сайти України
Пошук

Черкащина: про те, як створити безпечні умови праці йшлося на підприємстві харчової промисловості

20 липня 2022

Фахівці Управління Держпраці у Черкаській області надали технічні консультації на робочих місцях відповідальним особам і працівникам підприємства з виготовлення молочної продукції.

В компресорному цеху дізнались про готовність працівників підтримувати у справному стані технологічне обладнання та протиаварійні засоби. Пересвідчились у рівні знань та наявності практичних навичок щодо локалізації та ліквідації аварійних ситуацій. Особливу увагу приділили безпечному обслуговуванню аміачно-холодильної установки.

На підприємстві харчопрому однією з небезпечних отруйних речовин є аміак, який використовується в аміачно-холодильних установках. Це безбарвний газ із задушливим різким запахом четвертого класу небезпеки. З метою попередження потрапляння аміаку в повітря робочої зони чи в навколишнє середовище, щоб захистити працівників від негативного впливу хімічних речовин, роботодавець має впроваджувати наступні заходи:
– застосування безперервних технологічних процесів, автоматичного контролю за технологічним процесом;
– влаштування місцевої вентиляції для відсмоктування шкідливих речовин безпосередньо від місця їх утворення;
– використання індивідуальних засобів захисту (спецодягу, окулярів, шоломів, масок, протигазів та респіраторів тощо);
– постійний контроль за станом повітряного середовища на робочих місцях;
– удосконалення і розробка нових технологічних процесів, які зменшують кількість використання шкідливих хімічних речовин.

Актуальні питання безпеки праці під час воєнного стану висвітлено на сайті Держпраці: https://cutt.ly/aLZt6nh та на порталі Держпраці: https://pratsia.in.ua/faq.php