gov.ua Державні сайти України
Пошук

Хмельницька область: на обласній селекторній нараді обговорювали забезпечення виплати мінімальної заробітної плати

10 січня 2017

%d1%81%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%ba%d1%82%d0%be%d1%80%d0%bd%d0%b0-1Під час селекторної наради в Хмельницькій облдержадміністрації з головами райдержадміністрацій, міськими (міст обласного значення) головами обговорено питання щодо забезпечення вимог законодавства з питань підвищення мінімальної заробітної плати з 1 січня 2017 року. Участь у нараді взяли керівники структурних підрозділів облдержадміністрації та територіальних підрозділів центральних органів виконавчої  влади.

Заступник голови Хмельницької ОДА Володимир Кальніченко зазначив, – «Перед представниками місцевих органів влади стоять надзвичайно важливі і складні завдання. Перше – це забезпечити виконання рішення Уряду про встановлення мінімальної заробітної плати на рівні 3200 грн або 19 грн 34 коп. при погодинній оплаті. Друге завдання – не допустити зрівнялівки у заробітній платі для працівників різної кваліфікації».

Начальник Управління Держпраці у Хмельницькій області Олексій Глушаков детально зупинився на змінах у системі фінансових санкцій за порушення трудового законодавства, особливостей сплати єдиного соціального внеску для підприємців різних груп оподаткування, а також змінах у порядку проведення перевірок.

«Із підвищенням рівня мінімальної заробітної плати до 3200 грн. збільшилися і розміри фінансових санкцій, які передбачені статтею 265 Кодексу законів про працю України. З 1 січня внесено зміни в статтю 265 КЗпП України, де запроваджено штрафи для підприємств за два нових види порушень, що стосуються проведення перевірок Держпраці. Зокрема, за недопущення до проведення перевірки з питань додержання законодавства про працю, створення перешкод у її проведенні підприємству доведеться сплатити 3 мінімальних зарплати (9600 грн.). За недопущення до проведення перевірки з питань «тіньового працевлаштування», створення перешкод у її проведенні – 100 мінімальних зарплат (320 000 грн.)», – зазначив Олексій Глушаков.

%d1%81%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%ba%d1%82%d0%be%d1%80%d0%bd%d0%b0-2Під час селекторної наради звернуто увагу на нові нормативні акти, які вступили в дію з 1 січня. Проаналізовано дані щодо рівня заробітної плати в області у минулому році та окреслено основні проблемні питання, що стоять перед владою, такі як легалізація заробітної плати та запобігання «тіньовій» зайнятості.

Директор Департаменту фінансів облдержадміністрації Сергій Пенюшкевич зупинився на нових Постановах Кабміну, що стосуються виплати мінімальної заробітної плати. Посадовець проаналізував наявність в області фінансового ресурсу для виплати мінімальної заробітної плати у розмірі 3200 грн. та забезпечення диференціації заробітних плат.

«Основним джерелом є податок на доходи фізичних осіб. У багатьох місцевих бюджетах, що були прийняті в кінці 2016 року, дохідна частина не враховує зростання надходжень по цій статті через підвищення рівня заробітної плати, тому є заниженою», – зауважив він.

%d1%81%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%ba%d1%82%d0%be%d1%80%d0%bd%d0%b0Також учасників наради було ознайомлено з новими принципами державного нагляду та контролю. Зокрема, заступник директора Департаменту економічного розвитку, промисловості та інфраструктури Олена Дмитрієнко повідомила, що згідно нормативних документів з початку 2017 року місцеві державні адміністрації на відповідних територіях визначені як органи нагляду та контролю.

«Органи місцевого самоврядування можуть виступати ініціаторами та займатися підготовкою перевірок, а у випадках, що стосуються дотримання законодавства про оплату праці та нелегальної зайнятості, проводити перевірки на підприємствах будь-якої форми власності», – додала вона.