gov.ua Державні сайти України
Пошук

На Криворіжжі гірничодобувні підприємства захищають свої Програми розвитку гірничих робіт на 2017 рік

28 листопада 2016

dsc_2721При Криворізькому гірничопромисловому управлінні Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області триває попередній  розгляд Планів розвитку гірничих робіт у кар’єрах та шахтах гірничодобувних підприємств на 2017 рік.

Свої програми на наступний рік представляють підконтрольні гірничопромисловому управлінню підприємства з відкритим та підземним способами видобутку корисних копалин, які знаходяться на територіях Дніпропетровської, Кіровоградської та Полтавської областей.

dsc_2783Робота триває з початку листопада поточного року, і вже на сьогодні свої основні виробничі показники та очікувані у наступному році презентували: чотири шахти ПАТ «Кривбасзалізрудком», ПАТ «Інгулецький ГЗК», ПАТ «Центральний ГЗК», ПАТ «Південний ГЗК», ПАТ «Орджонікідзевський ГЗК», ПрАТ «Полтавський ГЗК», ТОВ «Єристівський ГЗК», Філія «Вільногірський ГМК» ДП «ОГХК», три шахти ДП «Східний ГЗК».

Що стосується підприємств з підземним видобуванням корисних копалин, членів комісії цікавив стан шахтних стволів та їх армування, стан підйомних машин, вентиляційних установок, копрів. Пріоритетними залишаються питання електробезпеки, стану залізничного, внутрішньошахтного і конвеєрного транспорту, заміна або модернізація стаціонарного обладнання, яке відпрацювало встановлений термін експлуатації.

dsc_2824Знос основного технологічного фонду (на сьогодні становить близько 80%) – спільна проблема для всіх гірничодобувних підприємств підконтрольних Криворізькому гірничопромисловому управлінню, тому фахівці Держпраці приділили особливу увагу питанням своєчасного виконання заміни та капітальних ремонтів обладнання підвищеної небезпеки.

Обговорюючи ведення на кар’єрах і у шахтах вибухових робіт, члени комісії акцентували увагу на застосуванні вибухових матеріалів, які зазначені у Переліку вибухових матеріалів промислового призначення, допущених до постійного виробництва і застосування. Разом з тим, обговорювали якість функціонування відомчого нагляду в частині контролю за веденням вибухових робіт, зберіганні вибухових матеріалів та поверненні невикористаної вибухівки.

Про якість роботи відомчого нагляду говорили з підприємствами, які видобувають корисні копалини відкритим способом. Зокрема членів комісії цікавила організація систематичного контролю за станом стійкості укосів відвалів і бортів кар’єрів з метою попередження (прогнозування) випадків обвалення земної поверхні.

dsc_2888Окремо зупинялись на автоматичному контролі стану рівнів води в хвостосховищах, ставках, відстійниках, обговорили стан земснарядів, насосів, якість води тощо.

У всіх підприємств, які захищали свої програми розвитку, членів комісії цікавила штатна укомплектованість макшейдерських служб. Підіймаючи дане питання, зупинились на контролі за пустотами, зокрема ведення робіт по їх погашенню (заповненню), контролі за зсувами, потраплянням людей в зону зсувів.

При розгляді планів на 2017 рік приділили увагу підвищенню ефективності роботи підприємств з удосконалення системи управління охороною праці та промислової безпеки, шляхом розробки, впровадження і вдосконалення корпоративних Стандартів, спрямованих на усвідомлення відношення до забезпечення безпеки у працівників з використанням кращих світових практик.

Наразі при Криворізькому гірничопромисловому управлінні Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області триває розгляд планів розвитку гірничих робіт для підприємств рудної і нерудної промисловості. Комісія працюватиме до середини грудня.