gov.ua Державні сайти України
Пошук

Голова Держпраці провів онлайн-прийом з громадянами Херсонської області

02 листопада 2016

12 листопада відбувся онлайн-прийом з громадянами Херсонської області. До Голови Держпраці Романа Чернеги із запитаннями звернулося п’ять осіб, які попередньо оформили свій запит в Управлінні Держпраці в Херсонській області та отримали запрошення на онлайн-прийом, який Голова Служби проводить за допомогою скайп-зв’язку.

img_20161101_141536                                                                                                                Володимир Туркот – начальник служби охорони праці херсонської філії ДП «Адміністрація морських портів України». На підприємстві більше 1 тис. працівників. Відповідно, у Володимира виникло запитання, чи потрібно працівникам на  підприємствах із чисельністю понад 1000 працівників,  які пройшли перевірку знань у Комісії Міністерства з питань охорони праці, додатково ще проходити навчання та перевірку знань  у Головному навчально-методичному центрі Держпраці в комісії створеної наказом Держпраці?

З’ясувавши певні деталі роботи конкретного підприємства, Голова Держпраці зазначив, що Порядок навчання і перевірки знань з питань охорони праці посадових осіб та інших працівників у процесі трудової діяльності визначено Типовим положенням про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці. Пунктом 5.2 цього Положення встановлено обов’язкову норму відповідно до якої окремі категорії посадових осіб, а саме: керівники підприємств (чисельністю понад 1000 працівників), керівники та фахівці служб охорони праці, члени комісій з перевірки знань з питань охорони праці цих підприємств, під час прийняття на роботу і періодично, один раз на три роки, проходять навчання з питань охорони праці згідно з Типовими тематичним планом і програмою навчання з питань охорони праці посадових осіб у Головному навчально-методичному центрі Держпраці.

9Навчання з питань охорони праці всіх інших категорій посадових осіб та працівників може проводитись як на підприємстві, так і у навчальних закладах та установах, які в установленому Типовим  положенням порядку проводять відповідне навчання. Додатково, Роман Чернега повідомив, що в майбутньому плануються зміни до цього Положення, і відповідно, зазначені категорії посадових осіб зможуть проходити навчання з питань охорони праці у будь-якого суб’єкта господарювання, що проводить відповідне навчання. Зміни до Типового положення проходять процедуру погодження.

Актуальне питання до Голови Держпраці прозвучало від Тетяни Ліхачової   – інспектора з кадрів Державної установи «Херсонський виробничо-експериментальний завод по розведенню молоді частикових риб».

img_20161102_121105 Тетяну цікавить, які гарантії передбачено для працівників, призваних на військову службу, під час мобілізації, на особливий період, у разі закінчення дії строкового трудового договору до їх демобілізації? Голова Служби зазначив, що відповідно до статті 119 КЗпП України за працівниками, призваними на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток незалежно від підпорядкування та форми власності і у фізичних осіб – підприємців, в яких вони працювали на час призову. Тобто можливість припинення трудових відносин з працівниками, що проходять військову службу, чинним законодавством не передбачена незалежно від підстав їх припинення. Працівник може бути звільненим тільки після його демобілізації. Для цього в останній день строкового трудового договору має бути виданий наказ про перенесення дати звільнення на останній день проходження працівником військової служби.

img_20161102_115922Онлайн-прийом громадян – це сучасна практика вирішення неоднозначних та проблемних питань, з якими хочеться звернутися до Голови Держпраці. Скайп-зв’язок між територіальним управлінням Держпраці в області та центральним апаратом дозволяє громадянам проконсультуватися з Очільником Державної служби України з питань праці без витрати часу та коштів на приїзд до столиці.

Наступний онлайн-прийом, згідно з графіком, відбудеться з громадянами Хмельницької області – 16 листопада 2016 р. (https://dsp.gov.ua/%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%84%D1%96%D0%BA-%D0%BE%D0%BD%D0%BB%D0%B0%D0%B9%D0%BD-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B9%D0%BE%D0%BC%D1%83-%D0%B3%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%B4%D1%8F%D0%BD/). Зареєструватися на онлайн-прийом можна в Управлінні Держпраці у Хмельницькій області (http://km.dsp.gov.ua/).