gov.ua Державні сайти України
Пошук

На Рівненщині активній легалізації праці сприятиме оновлення робочих груп

01 листопада 2016

dscn8557На Рівненщині вже чимало робочих місць виведено «з тіні» завдяки робочим групам з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення. Але цей показник незначний проти кількості нелегальних найманих працівників, які, свідомо чи ні, змушені перебувати поза трудовим законодавством і соціальними гарантіями.

Для більш результативного впливу на безвідповідальних роботодавців потрібні ефективніші механізми. Саме про це йшлося на розширеному засіданні обласної робочої групи, проведеному в облдержадміністрації за ініціативи Управління Держпраці у Рівненській області. Участь у заході взяли голови райдержадміністрацій, керівники районних та міських робочих груп, представники причетних служб, фондів та профспілок.

«Легальна зайнятість для працівника – це трудовий стаж та пенсія, виплата лікарняних та інші соціальні гарантії. Водночас це – додатковий ресурс для місцевих бюджетів», – зазначив Ігор Тимошенко, заступник голови ОДА, наголошуючи на важливості координації роботи та її правильній організації.

dscn8561Ігор Тимошенко поінформував, що голова ОДА підписав розпорядження про внесення змін до розпорядження голови обласної державної адміністрації від 27 серпня 2009 року № 309. У ньому затверджено нову редакцію Положення про обласну робочу групу з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення. Тож у районах потрібно внести відповідні зміни і вдосконалити модель діяльності робочих групп на місцях.

Начальник Управління Держпраці у Рівненській області Юрій Наконечний розповів, що з початку року фахівці Управління перевірками додержання законодавства про працю за загальнообов’язкове державне соціальне страхування виявили порушення у 6 суб’єктів господарювання. З них два суб’єкти господарювання використовували найману працю без укладення трудового договору, на одному – надавали послуги за цивільно-правовими угодами, в яких вбачаються ознаки трудового договору, та на трьох підприємствах допустили працівників до роботи без повідомлення ДФС.

dscn8569Відповідно до чинного законодавства, штраф за кожного виявленого нелегального працівника сягає тридцятикратного розміру мінімальної заробітної плати (на сьогодні — 43500 грн); за недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці – у десятикратному розмірі (14500 грн); за затримку виплати зарплати більш як на один місяць – у трикратному розмірі (4350 грн), інші порушення вимог трудового законодавства — в розмірі мінімальної заробітної плати (1450 грн.).

«Однак наша мета – не штрафи, а збільшення рівня легальної зайнятості. Ми ініціювали цю зустріч, щоб почути один одного. Фахівці Держпраці підготували зразок Положення про районні робочі групи і відповіді на питання, які можуть виникнути під час їх роботи» – наголосив Юрій Наконечний, начальник Управління Держпраці.

Юрій Наконечний пояснив, що акт обстеження суб’єктів господарювання, який в правовому полі може надати робоча група Управлінню, є підставою для перевірки роботодавців-порушників. Водночас, завдяки Тристоронній угоді Держпраці з ДФС та Пенсійним фондом, є можливість звірити інформацію та отримати об’єктивну картину.

Начальник Управління також розповів про роз’яснювальну роботу стосовно вимог законодавства про працю. У поточному році за участі фахівців Держпраці вже відбулося 77 семінарів-навчань та 27 нарад з керівниками та посадовими особами суб`єктів господарювання.

Відповідно до протокольного доручення впродовж листопада у районах та містах обласного значення робочі групи з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення повинні запрацювати з оновленим Положенням за вдосконаленою моделлю. Мета зрозуміла – активізувати легалізацію найманої праці.