gov.ua Державні сайти України
Пошук

Львівська область: перевірка Держпраці сприяла захисту прав 3-х учасників АТО

05 жовтня 2016

1447313310_a6501db594e4e2e37db38fe11d8e85c6Головний державний інспектор ГУ Держпраці у Львівській області Ольга Кокотко провела позапланову перевірку щодо порушень законодавства про працю в санаторії «Трускавець» Служби безпеки України. Підстава для проведення перевірки – звернення матері працівника санаторію, призваного на службу та направленого в АТО.

Під час перевірки фахівець Держпраці встановила, що адміністрація санаторію дійсно допустила порушення, що полягає у звільненні з роботи не лише сина заявниці, а й ще двох працівників, призваних на строкову службу, за якими слід було зберегти місце роботи (посаду) та середній заробіток.

На зауваження інспектора в санаторії відреагували невідкладно та ще у ході перевірки видали відповідні накази, якими звільнених учасників АТО поновили на роботі.

Головний державний інспектор винесла припис. На виконання вимог якого 3-м звільненим з роботи працівникам санаторію –  учасникам АТО, згідно з частиною 2 статті 39 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”, нарахували середній заробіток за 4 місяці на загальну суму понад 62 тис.грн. та наприкінці вересня провели повну виплату.

Інформаційно

Звертаємо увагу роботодавців, що Законом України від 15 січня 2015 року «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення порядку проходження військової служби та питань соціального захисту громадян України, які проходять військову службу під час особливого періоду» частину другу статті 39 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу” викладено в такій редакції: «2. За громадянами України, які призвані на строкову військову службу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, або прийняті на військову службу за контрактом у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації та (або) введення воєнного стану на строк до закінчення особливого періоду або до оголошення рішення про демобілізацію, але не більше одного року, зберігаються місце роботи (посада), середній заробіток на підприємстві, в установі, організації незалежно від підпорядкування та форми власності, місце навчання у навчальному закладі незалежно від підпорядкування та форми власності та незалежно від форми навчання».