gov.ua Державні сайти України
Пошук

У Львівській області підбили підсумки роботи ГУ Держпраці за перше півріччя

25 серпня 2016

????????????????????????????????????

Колегія ГУ Держпраці у Львівській області була присвячена підсумкам роботи за перше півріччі 2016 року.

Посилення соціального захисту працівників, шляхом легального оформлення, підвищення рівня заробітної плати, погашення заборгованості перед працівниками та попередження виробничого травматизму – це основні напрямки, в яких на даний час посилено працюють фахівці Головного управління Держпраці у Львівській області.

«У своїй роботі ГУ Держпраці у Львівській області акцентує увагу на проведенні превентивної роботи, здійснюючи в першу чергу, не каральну, а роз’яснювальну функцію» – наголосила  Ольга Вільхова, начальник Головного Управління Держпраці у Львівській області.

Під час засідання детально зупинились на результатах по кожному з напрямків роботи.

DSC0460-e1471850186338Зокрема, заступник начальника ГУ Держпраці Андрій Стецько прозвітував про проведену роботу в частині наглядової діяльності з питань охорони праці та промислової безпеки.  Також Андрій Стецько зауважив, що експлуатація фізично зношеного обладнання, яке вичерпало свій ресурс, відсутність або невикористання працівниками засобів безпеки, незадовільний, а часом відсутній контроль посадових осіб за охороною праці , недотримання вимог нормативних актів – це одні з основних проблем, які призводять до виникнення травматизму на підприємствах.  Як один із шляхів вирішення проблемних питань заступник начальника ГУ Держпраці вважає відновлення дієвого державного нагляду щодо дотримання суб’єктами господарювання вимог нормативно-правових актів з охорони праці, особливо на підприємствах вугільної промисловості. Разом з тим, Андрій Стецько зауважив, що в області спостерігається зменшення виробничого травматизму.

«На піднаглядових підприємствах Управління нагляду в промисловості та на об’єктах підвищеної небезпеки відбулося травмування 35 осіб (9 смертельно) проти 45 за аналогічний період 2015». – зазначив Андрій Стецько.

????????????????????????????????????

Одним із пріоритетних завдань ГУ Держпраці є виявлення нелегально влаштованих працівників та відповідні дії щодо їх подальшого легального працевлаштування. Так, за результатами проведених більше 150 засідань комісій з питань легалізації робочих місць та 40 виїзних робочих груп – з початку року по області  легально працевлаштовано 203 працівника.

Що  стосується заборгованості по заробітній платі, станом на початок ІІ півріччя 2016 року загальна сума боргу на Львівщині зросла на 20 млн.грн., у зв’язку з утворенням заборгованості по заробітній платі ДП «Львіввугілля» та структурних підрозділів. Разом з тим, слід зазначити, що фахівцями з питань праці здійснено 93 перевірки  на 61 підприємстві-боржнику із виплати заробітної. За результатами проведеної роботи – 12 роботодавцями заборгованість було погашено повністю в ході перевірки або на виконання припису т а ще 12 – погасили частково, на загальну суму 30098 тис. грн.

За результатами засідання колегії прийнято відповідні рішення:

  1. У першочерговому порядку здійснювати контроль за термінами виплати заробітної плати та виплати її у повному обсязі на підприємствах області, а особливо на економічно активних підприємствах-боржниках.
  2. Під час проведення перевірок дотримання законодавства про працю першочергово розглядати питання щодо оформлення трудових відносин.
  3. Враховуючи те, що превентивна діяльність показує дієвий результат, активізувати проведення спільних (за участю соціальних партнерів) заходів, спрямованих на покращення стану додержання законодавства про працю та охорону праці.