gov.ua Державні сайти України
Пошук

Кіровоградська область: Управління Держпраці зосереджує увагу на безпечному виконанні робіт всередині ємностей – сушильні барабани, резервуари, цистерни

19 серпня 2016

14054789_150807522024659_1250632338_nНа засіданні «круглого» столу у Світловодському міськвиконкомі за участю представників Управління Держпраці, Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві, спеціалістів служб з охорони праці та керівників комунальних підприємств розглядалося актуальне на сьогодні питання –  безпечного виконання робіт всередині ємностей: сушильні барабани, резервуари, цистерни, колектори, колодці.

Під час таких робіт можуть виділятися пожежонебезпечні та отруйні гази, що й призводить до нещасних випадків. Так, на комунальному підприємстві «Водограй» цього літа стався груповий нещасний випадок, загинуло двоє людей. Управління Держпраці провело спеціальне розслідування та позапланову перевірку підприємства, матеріали передали до прокуратури.

Під час «круглого столу» в.о. директора «Водограю» Михайло Сухін пояснив, що причиною нещасного випадку стала відсутність вентиляції, якої не було з моменту введення в експлуатацію насосної станції.

14055586_151326101972801_1391950273_nОднак, підприємство вже розробило проект системи вентиляції, закінчило її монтаж та провело пусконалагоджувальні роботи.

Учасники «круглого столу» акцентували увагу на обов’язковому проходженні навчання та атестації з перевірки знань техніки безпеки, щоб уникнути серйозних проблем як для працівників та їхніх сімей, так і для підприємств загалом.

Головний державний інспектор Управління Анатолій Шумейко запропонував провести на базі Світловодського водопровідно-каналізаційного господарства ОКВП «Дніпро-Кіровоград» показові протиаварійні тренування з запрошенням представників інших підприємств.

 Учасники «круглого столу» розробили ряд рекомендацій роботодавцям щодо запобігання нещасним випадкам при виконанні небезпечних робіт:

  1. Проаналізувати стан організації виконання робіт на підприємствах і організаціях щодо відповідності вимогам нормативних документів з охорони праці і, за необхідності, вжити невідкладних заходів по приведенню у відповідність.
  2. Провести семінари, наради з працівниками щодо роз’яснення особливостей дії шкідливих газів на організм людини, заходів для забезпечення виконання газонебезпечних робіт, дій по наданню першої невідкладної долікарської допомоги тощо.
  3. Провести практичні заняття та тренування з метою відпрацювання практичних навичок персоналом, який задіяний на виконанні робіт підвищеної небезпеки.
  4. Посилити контроль з боку керівництва підприємств і організацій, відповідних служб з охорони праці за виконанням робіт підвищеної небезпеки.