gov.ua Державні сайти України
Пошук

Хмельницька область: Управління Держпраці приділяє значну увагу перевезенню небезпечних вантажів та їхньому зберіганню

12 серпня 2016

Промгаз 2На семінарі з дотримання вимог законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці та промислової безпеки, який фахівці Управління Держпраці в Хмельницькій області проводили для працівників Товариства з обмеженою відповідальністю «Поділляпромгаз ЛХЗ» в м. Кам’янці-Подільському, значну увагу приділили питанням спеціальної підготовки водіїв, які здійснюють перевезення небезпечних вантажів.

Так, спеціальна підготовка водіїв з перевезення небезпечних вантажів здійснюється на базі експертно-технічного центру Держпраці, згідно з укладеним договором між експертно-технічним центром Держпраці та Головним сервісним центром  МВС України.

Промгаз 3Спеціалізований курс підготовки водіїв включає в себе лекції, які стосуються видів транспортних засобів, способів перевезення, засобів утримання вантажу та обладнання, дій водіїв у разі аварійних ситуацій і пригод, їхніх обов’язків та відповідальності.

Перевірка знань водіїв відбувається у два етапи. Перший етап включає в себе перевірку знань внутрішньою комісією, до складу якої входять – керівник ЕТЦ, начальник Регіонального навчально-методичного центру ЕТЦ та викладач курсу. Після чого слухачі  можуть бути допущені  до другого етапу – складання іспиту в Обласній комісії, яка сформована із представників Регіонального сервісного центру МВС України в області.

промгазНа семінарі звернули увагу і на на вимоги наповнення, зберігання, транспортування балонів, опосвідчення та їхню експлуатацію. А також на дотримання законодавчих актів під час експлуатації запірної та запірно-регулювальної арматури, манометрів, запобіжних пристроїв від підвищення тиску, продовження дії дозволу на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки.

За результатами роботи семінару прийняті такі рішення:

 – керівництву підприємства здійснювати постійний контроль за станом охорони праці та трудовою дисципліною на виробничих об’єктах;

– чітко визначити (розподілити) функції, обов’язки, відповідальність інженерно-технічних працівників та обслуговуючого персоналу щодо експлуатації, ремонту, обслуговування технологічного устаткування та обладнання з відображенням в посадових інструкціях, інструкціях з охорони праці, технологічних інструкціях;

– розробити та впровадити комплексні заходи щодо досягнення встановлених нормативних вимог з питань охорони праці;

– не допускати працівників до виконання робіт підвищеної небезпеки без проходження інструктажів, спеціального навчання та перевірки знань з питань охорони праці.