gov.ua Державні сайти України
Пошук

Як неповнолітньому працівнику вдалося офіційно оформити трудові відносини

23 червня 2021

17-річний Максим, закінчивши перший курс університету, вирішив в період літніх канікул влаштуватися на роботу у Хмельницькому. Проте після кількох співбесід хлопець зрозумів, що на такий короткий період роботодавці не хочуть офіційно оформлювати трудові відносини з неповнолітнім.

Максим пригадав, як одного разу в університеті інспектори Управління Держпраці проводили семінар для студентів. Тому вирішив звернутися до них за кваліфікованою допомогою.

Посадовці Управління Держпраці пояснили студенту, що відповідно до ст. 187 КЗпП України неповнолітні, тобто особи, що не досягли 18 років, у трудових правовідносинах прирівнюються у правах до повнолітніх. Трудовий договір з неповнолітньою особою обов’язково укладається в письмовій формі.  Законодавством України встановлені пільги для неповнолітніх працівників щодо охорони праці, робочого часу, відпусток та деяких інших умов праці. Неповнолітнім при прийомі на роботу, відповідно до вимог статті 26 КЗпП України, випробувальний термін не встановлюється. Крім того, для працівників віком 16-18 років тривалість робочого часу має становити 36 годин на тиждень. При цьому оплата праці працівників молодше 18 років при скороченій тривалості щоденної роботи, згідно із ст. 194 КЗпП України, виплачується в такому ж розмірі, як працівникам відповідних категорій при повній тривалості щоденної роботи.

Прийшовши після консультації на чергову співбесіду, Максим посилався на законодавство з питань праці неповнолітніх. Роботодавця зацікавив обізнаний працівник, тому він беззаперечно прийняв умови хлопця та уклав з ним трудовий договір.

Максим щасливий, що матиме змогу підзаробити в період літніх канікул, при цьому працюватиме офіційно та буде соціально захищеним.