gov.ua Державні сайти України
Пошук

Як батько отримав відпустку при народженні дитини

28 травня 2021

У березні у родині Наталії та Андрія (імена змінені) народилася дитина. А за два місяці набули чинності зміни у законодавстві, які запровадили новий вид відпустки – відпустку батькові дитини при її народженні тривалістю до 14 діб, яка надається впродовж трьох місяців від дня народження дитини.

Звичайно ж, пара захотіла скористатися цим правом. Ось тут і виникли розбіжності. Андрій вважав, що лише він, як батько, може взяти цю відпустку. На думку ж Наталії, скористатися нею могли також дідусь або бабуся.

Молода мама вирішила звернутись до Головного управління Держпраці у Запорізькій області, щоб дізнатися хто саме має право на таку відпустку. Спеціалісти ГУ Держпраці пояснили, що одноразова оплачувана відпустка при народженні дитини тривалістю до 14 календарних днів (без урахування святкових і неробочих днів) не пізніше трьох місяців з дня народження дитини надається чоловіку, дружина якого народила дитину, або батьку дитини, який не перебуває у зареєстрованому шлюбі з матір’ю дитини, чи бабі або діду, які фактично здійснюють догляд за дитиною, мати чи батько якої є одинокою матір’ю (одиноким батьком). Відпустка при народженні дитини надається лише одній з зазначених осібДля отримання відпустки необхідно подати роботодавцю заяву із зазначенням тривалості відпустки та із долученням копії документа, необхідного для державної реєстрації народження дитини, або свідоцтва про народження дитини. Також посадовці ГУ Держпраці повідомили про те, які дії вчиняти у разі відмови у наданні відпустки з боку роботодавця.

Припущення Наталії виявилися не правильними, у їхньому випадку скористатися відпусткою міг лише батько дитини. Тому за кілька днів Андрій звернувся до свого роботодавця та отримав відпустку при народженні дитини тривалістю 14 днів.