gov.ua Державні сайти України
Пошук

Як не потрапити у трудову пастку із «стажуванням»

05 березня 2021

Трудові будні Марії (ім’я змінено) все життя були пов’язані із харчуванням, адже вона була професійним кухарем. Кухарі потрібні скрізь і завжди. Свій кухар є в школі, лікарні, дитячому садку. Велика кількість кухарів працюють в кафе, ресторанах, пунктах швидкого харчування.

Проблеми із роботою у Марії ніколи не виникали. Однак, у листопаді 2020 року вона із сім’єю мусила змінити місце проживання і почала підшуковувати собі нову роботу у Херсоні.

Пошук роботи в період пандемії виявився досить складним та напруженим, але активна та цілеспрямована Марія все-таки знайшла зручнийдля себе варіант роботи помічника шеф – кухаря місцевого ресторану. Прийшовши на співбесіду до закладу, власник ресторану показала Марії її робоче місце, розповіла про умови праці, обов’язки та розмір заробітної плати, яку їй будуть виплачувати. Марії все сподобалось, аби не одна сумнівна фраза: «Ти будеш працювати місяць на стажуванні! Якщо зауважень до роботи не буде – укладемо трудовий договір».

Марія була збентежена та розгублена. Вона розуміла, що відмовитись від роботи в такий складний час вона не може, але певні сумніви не давали їй впевнено прийняти рішення щодо виконання робіт у цьому закладі. Тому із своїми думками вона звернулась до приятельки. Вислухавши Марію, подружка порадила звернутись за консультацію з приводу «стажування» до інспектора праці територіального управління Держпраці у місті.


Наступного дня Марія
за порадою прийшла на консультацію в Управління Держпраці. Уважно вислухавши, інспектор повідомив – стажування без оформлення трудових відносин є порушенням трудового законодавства.
Законодавством України передбачено стажування лише для певних категорій осіб – студентів вищих та учнів професійно-технічних навчальних закладів, що здобули професію (кваліфікацію) за освітньо-кваліфікаційним рівнем «кваліфікованийробітник», «молодший спеціаліст», «бакалавр», «спеціаліст»та продовжують навчатися на наступному освітньо-кваліфікаційному рівні, за якою здобувається освіта.

Іншим випадком, коли законодавством передбачається можливість стажування особи, є випадок професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації зареєстрованих безробітних.

У всіх інших випадках роботодавець зобов’язаний оформити працівника на роботу у встановленому порядку.

На останок інспектор зазначив, у разі, якщо Марія погодиться на так зване «стажування» вона сама себе наражатиме на небезпеку та потрапить у «шахрайську» схему недобросовісного роботодавця.

Оскільки втрачати було нічого Марія рішуче покрокувала до ресторану, щоб повідомити власниці про те, що вона неправомірно їй пропонувала роботу на умовах «стажування».

Вислухавши Марію, власниця була здивована, адже сама була необізнана в трудовому законодавстві й цілком впевнено трактувала поняття «стажування» на свій лад, переконуючи себе та беззаперечно віривши в свою правоту на кшталт того, що на певний час можна працівників офіційно не оформляти прикриваючись «стажуванням».

Марія згадала, що під час розмови інспектор надав номер телефону, за яким радив телефонувати за для отримання консультацій та роз’яснень. Розгублена власниця, одразу скористалась можливістю почути відповіді щодо порядку та процедури оформлення трудових відносин й зателефонувала інспектору. Останній зауважив, що праця без оформлення трудових відносин це грубе порушення трудового законодавства. «Стажування» без укладання трудового договору є протиправним. З метою перевірки відповідності працівника роботі, яка йому доручається при укладення трудового договору може бути обумовлене випробування.

Власниця прислухалась до застережень інспектора й зрозуміла, що чинила неправильно. Обумовивши останні робочі моменти обидві сторони вирішили укласти трудовий договір і Марія мала змогу працювати офіційно та захищено.

Так, влучна та вчасна порада й роз’яснювальна робота інспектора праці допомогла роботодавцеві уникнути штрафу, а Марії дала можливість працювати офіційно.