gov.ua Державні сайти України
Пошук

Миколаївщина: суб’єктом господарювання виконано позовні вимоги Управління Держпраці у повному обсязі

26 січня 2021

Позовна заява Управління Держпраці у Миколаївській області до Миколаївського окружного адміністративного суду щодо повної заборони виконання робіт підвищеної небезпеки прискорила процес усунення фізичною особою-підприємцем порушень у сфері охорони праці.

За результатами планової перевірки Управління Держпраці підприємцю було внесено припис про усунення порушень і недоліків у сфері охорони праці, забезпечення безпечного виконання робіт підвищеної небезпеки, зокрема робіт, що виконуються на висоті понад 1,3 метра; робіт в колодязях, шурфах, котлованах, камерах, колекторах, замкнутому просторі. Проте суб’єкт господарювання, що провадить діяльність із забезпечення постачання води у 7 населених пунктах Первомайського району, зволікав з усуненням порушень. Так, під час проведення позапланового заходу контролю посадові особи Управління Держпраці констатували відсутність виконання вимог раніше виданого припису.

Такі обставини не могли залишатися без відповідного реагування. Управління Держпраці у Миколаївській області звернулося до Миколаївського окружного адміністративного суду з позовом про застосування заходу реагування у сфері державного нагляду шляхом повної заборони виконання робіт підвищеної небезпеки (робіт, що виконуються на висоті понад 1,3 метра; робіт в колодязях, шурфах, котлованах, камерах, колекторах, замкнутому просторі) до суб’єкта господарювання.

Під час судового засідання суб’єкт господарювання надав відомості щодо забезпечення виконання вимог припису. В рамках цієї роботи суб’єкт господарювання призначив особу, відповідальну з питань  охорони праці; організував проведення навчання та перевірки знань з питань охорони праці осіб, зайнятих на роботах в колодязях, траншеях; забезпечив працівників засобами індивідуального захисту; зареєстрував декларацію відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці щодо виконання робіт підвищеної небезпеки тощо.

Оскільки порушення вимог охорони праці були усунуті, Миколаївський окружний адміністративний суд закрив провадження у справі за позовом Управління Держпраці у Миколаївській області до фізичної особи-підприємця у зв’язку з виконанням позовних вимог.