gov.ua Державні сайти України
Пошук

Тернопільщина: у закладі громадського харчування з половиною працівників не оформлено трудові відносини

27 листопада 2020

Інспектори праці Управління Держпраці у Тернопільській області спільно з інспектором праці Бережанської міської ради у Бережанах провели інспекційне відвідування у місцевого роботодавця, який здійснює підприємницьку діяльність у закладі громадського харчування, щодо дотримання ним законодавства про працю та задокументували факт використання незадекларованої праці.

Роботодавець, фізична особа-підприємець, оформив трудові відносини з двома працівниками, однак на час інспекційного відвідування у кафе молодим підприємцем були допущені до роботи ще троє працівників у віці від 18 до 22 років без оформлення належним чином трудових відносин, які проходили так зване «стажування» на посадах кухарів та адміністратора закладу. Двоє з трьох найманих працівників фізичною особою-підприємцем були належно оформлені на роботу вже наступного дня, тобто у ході інспекційного відвідування.

Факт використання незакдекларованої праці одного працівника виявлений також у ході інспекційного відвідування фізичної особи-підприємця у закладі громадського харчування у смт. Козова.

За результатами інспекційних відвідувань до фізичних осібпідприємців, що перебувають на спрощеній системі оподаткування вживаються заходи відповідно до наданих повноважень та Порядку здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю.

Нагадаємо, інспектори праці активно проводять заходи державного контролю у тих роботодавців, які мають високі ризики використання незадекларованої праці. За фактичний допуск працівника до роботи без належного оформлення трудових відносин передбачено адміністративну, фінансову та кримінальну відповідальність.