gov.ua Державні сайти України
Пошук

Яка передбачена відповідальність за застосування праці іноземців або осіб без громадянства та осіб, стосовно яких прийнято рішення про оформлення документів для вирішення питання щодо надання статусу біженця на умовах трудового договору або іншого договору без дозволу на застосування праці іноземців або особи без громадянства?

Чинним законодавством передбачена адміністративна та фінансова відповідальність.

Адміністративна: згідно частини третьої статті 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення за фактичний допуск до роботи іноземця або особи без громадянства та осіб, стосовно яких прийнято рішення про оформлення документів для вирішення питання щодо надяння статусу біженця, на умовах трудового договору (контракту) без дозволу на застосування праці іноземця або особя без громадянства, на посадових осіб підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності, фізичних осіб-підприємців, які використовують найману працю, накладається штраф від п’ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 8500 до 17000 гривень).

Повторне протягом року вчинення порушення, передбачене частиною третьої статті 41 КУпАП, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, – тягне за собою накладення штрафу – від онієї тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів грромадян ( від 17000 до 34000 гривень). Штраф накладається в судовому порядку.

Фінансова: відповідно до статті 53 Закону України “Про зайнятість населення за вищезазначене порушення законодавства про зайнятість з роботодавця стягується штраф за кожну особу у двадцятикратному розмірі мінімальної заробітноїплати, встановленої на момент виявлення порушення ( з 01.01.2020 року – 94460 грн.). Штраф накладається уповноваженими особами Держпраці.