gov.ua Державні сайти України
Пошук

Полтавщина: про атестацію за умовами праці робочих місць трактористів-машиністів сільськогосподарського виробництва

06 квітня 2020

На період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню короновірусної хвороби COVID-19, Управління Держпраці у Полтавській області проводить консультації дистанційно.

Телефоном до фахівців полтавського Управління звернувся інженер з охорони праці одного з підприємств області стосовно надання йому консультації щодо атестації за умовами праці робочих місць трактористів-машиністів сільськогосподарського виробництва.

Відповіла начальник відділу з питань гігієни та експертизи умов праці Вікторія Полєнова, яка зазначила, що у період сезонних польових робіт є актуальним питання атестації за умовами праці робочих місць трактористівмашиністів сільськогосподарського виробництва, основна мета якої полягає у регулюванні відносин між роботодавцем і працівниками у галузі реалізації прав на здорові й безпечні умови праці, пільги і компенсації залежно від умов праці. 

До виконуваних робіт на працівників за професією тракторист -машиніст сільськогосподарського виробництва можуть впливати такі факторивиробничого середовища і трудового процесу, як хімічні речовини, шум, вібрація, мікроклімат, важкість та напруженість праці. Для фактичного з’ясування стану умов праці роботодавцем проводяться лабораторні дослідження на робочих місцях працівників. За результатами яких, на підставі Гігієнічної класифікації праці, затвердженої наказом МОЗ України 08.04.2014 № 248, встановлюються умови праці – допустимі, чи шкідливі.

Результати атестації використовуються для розроблення заходів щодо покращення умов праці і оздоровлення працівників (п.6 Порядку  № 442). Якщо забезпечити допустимі умови праці на робочих місцях немає можливості, законодавством передбачено надання певних пільг і компенсацій  за роботу  із шкідливими і важкими умовами  праці (Закон України «Про охорону праці», Кодекс Законів про працю України тощо).

Нагадуємо, поставити свої запитання та отримати відповіді на них можливо засобами телефонного зв’язку, на електронну пошту, за допомогою соціальних мереж та інших комунікаційних засобів.