gov.ua Державні сайти України
Пошук

Херсонщина: про дотримання вимог трудового законодавства – на семінарі з головами ОСББ

12 лютого 2020

Фахівці ГУ Держпраці у Херсонській області активно продовжують проводити інформаційно-роз’яснювальну роботу. Так, 11 лютого 2020 року, у приміщенні ТОВ «Херсонський навчально-курсовий комбінат «Професіонал» відбулась семінар-нарада з головами правлінь об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (далі – голови  правління ОСББ).

Захід відбувся за участі заступника начальника управління – начальника відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів управління з питань праці ГУ Держпраці у Херсонській області Лесі Олішевко та начальника відділу експертизи умов праці управління з питань праці ГУ Держпраці у Херсонській області Інни Ткаченко.

На порядок денний були винесені питання стосовно дотримання норм трудового законодавства, адже у випадку використання найманої праці голова ОСББ вже набуває статус роботодавця.

Так, під час заходу Леся Олішевко розповіла присутнім про особливості трудових відносин між головою правління ОСББ та найманими працівниками, про важливість укладання трудових договорів, надала роз’яснення щодо порядку укладання трудового договору та його суттєвих відмінностей від договору цивільно-правового характеру. Також, у ході проведення семінару були розглянуті питання дотримання мінімальних гарантій в оплаті праці, достовірність ведення обліку робочого часу, терміни виплати заробітної плати та недопущення її заборгованості.

Фахівець довела присутнім інформацію стосовно порядку та процедури проведення інспекційних відвідувань та повноваження інспектора праці під час здійснення контрольних заходів. Особливу увагу доповідач звернула на відповідальність за порушення законодавства про працю, розміри штрафів та процедуру їх накладення.

В свою чергу, Інна Ткаченко розповіла про нюанси проведення атестації робочих місць за умовами праці. Роз’яснила, якими нормативними документами треба керуватись у разі проведення атестації та виявлення шкідливих умов праці.

Під час дискусії учасники заходу погодилися, що тільки офіційно оформлений найманий працівник може відчувати себе соціально захищеним, а бюджети всіх рівнів матимуть стабільні надходження.

На завершення фахівці надали вичерпані відповіді на питання та перелік нормативних актів, якими необхідно керуватися при здійсненні господарської діяльності.