gov.ua Державні сайти України
Пошук

Роботодавців Черкащини поінформовано про порядок проведення медичних оглядів працівників певних категорій

10 лютого 2020

На Черкащині в Уманській міській раді проведено семінар-нараду для представників суб’єктів господарювання з метою ознайомлення з проєктом наказу Міністерства охорони здоров’я «Про затвердження Порядку проведення профілактичних медичних оглядів працівників ризиконебезпечних категорій в Україні». Участь у заході взяли представники 73 підприємств, установ, організацій м. Умань та Уманського району.

Головний державний інспектор відділу з питань гігієни праці Управління Держпраці у Черкаській області Руслана Зубрицька під час заходу наголосила, що роботодавці мають піклуватися про здоров’я працівників. Більше того, вони зобов’язані забезпечити проведення медоглядів працівників певних категорій, і не лише організувати, а й профінансувати такі заходи.

«Організація медоглядів – це обов’язок роботодавця. Процедуру прописано в наказі Міністерства охорони здоров’я України від 21.05.2007р. №246 (далі – Порядок №246), а поширюється вона на юридичних і фізичних осіб незалежно від форми власності, у тому числі фізичних осіб, які використовують найману працю (роботодавців)», – повідомила Руслана Зубрицька.

Як відзначила фахівець, спочатку роботодавець має визначити, чи є підстави для проведення медоглядів тих чи інших категорій працівників. Для цього він проводить атестацію робочих місць за умовами праці, або поточний санітарний нагляд. Можна виділити декілька категорій працівників, яким роботодавець має забезпечити проходження медичного огляду.

Працівники, зайняті на важких роботах, роботах зі шкідливими або небезпечними умовами праці чи тих, де потрібен професійний відбір повинні проходити попередні (під час прийняття на роботу) і періодичні (протягом трудової діяльності) медогляди.

Перелік шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища і трудового процесу, при роботі з якими обов’язкові попередній (періодичні) медичний огляд працівників та Перелік робіт, для виконання яких є обов’язковим попередній (періодичні) медичний огляд працівників, наведено в додатках 4 і 5 до Порядку № 246, а Перелік робіт, де є потреба у професійному доборі, затверджено наказом Міністерства охорони здоров’я України та Держнаглядохоронпраці від 23.09.94р. №263/121.

Як підкреслила Руслана Зубрицька, водії проходять медогляди відповідно до окремого Положення про медичний огляд кандидатів у водії та водіїв транспортних засобів, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України і Міністерства внутрішніх справ від 31.01.13р. №65/80. Медогляди цієї категорії працівників є заходами з охорони праці (п.7 Переліку заходів та засобів з охорони праці, затвердженого постановою Кабміну від 27.06.03 р. №994).

Фахівець Управління наголосила, що працівників віком до 18 років можна приймати на роботу лише після обов’язкового медогляду, а до 21-річного віку працівникам необхідно забезпечити щорічний медогляд незалежно від професії та виду виконуваних ними робіт. Медогляди цієї категорії працівників проводять відповідно до Порядку №246.