gov.ua Державні сайти України
Пошук

Управління Держпраці у Сумській області протидіє нелегальному працевлаштуванню іноземців

22 грудня 2015

На Сумщині розроблено спільний порядок дій щодо перевірки законності перебування та дотримання прав на трудову діяльність іноземців та осіб без громадянства. Відтепер Управління Держпраці у Сумській області спільно з Управлінням Державної міграційної служби та Сумського обласного центру зайнятості будуть виявляти факти незаконного працевлаштування іноземців в Україні та протидіяти нелегальній міграції.

Координацію превентивних заходів щодо здійснення нагляду і контролю за виконанням законодавства у міграційній сфері, перевірки використання роботодавцями праці іноземців та осіб без громадянства на території області, було обговорено під час спільної наради за участю фахівців Управління Держпраці у Сумській області, Управління Державної міграційної служби та Сумського обласного центру, що відбулася 17 грудня 2015 року.

Зазначалося, що на іноземців поширюються всі права і обов’язки, передбачені українським законодавством про працю, якщо міжнародними договорами не передбачено інше. Слід зазначити, що Законом України «Про зайнятість населення» визначені певні особливості прийому на роботу таких працівників. Зокрема, іноземці та особи без громадянства, які прибули в Україну для працевлаштування на визначений строк, приймаються на роботу на підставі відповідного дозволу. Оформлення ж документів, необхідних для отримання цього дозволу, здійснює роботодавець, який запрошує на роботу іноземця. Власне дозвіл видається центром зайнятості та надає право роботодавцю тимчасово використовувати працю конкретного іноземця на конкретному робочому місці або певній посаді.

Важливість питань, пов’язаних із міграцією та працевлаштуванням іноземців, останнім часом суттєво загострилася. Це пов’язано не тільки із подіями на Близькому Сході, а й з ситуацією в середині країни – мається на увазі тимчасово окуповані території нашої держави. Тому, з метою протидії загрозам національної безпеки у міграційних сферах Управління звертатиме особливу увагу на підприємства, установи та організації області, де використовується наймана праця іноземців та осіб без громадянства.