gov.ua Державні сайти України
Пошук

Чернігівщина: проведено засідання круглого столу у районному секторі філії ДУ «Центр пробації»

17 січня 2020

Представники Управління Держпраці у Чернігівській області взяли участь у засіданні круглого столу, яке проводилося на базі Семенівського районного сектору філії Державної установи «Центр пробації» в Чернігівській області.

На заході були також присутні фахівці Семенівського відділу ГУ Держгеокадастру у Чернігівській області та представники Семенівського відділення поліції Новгород-Сіверського відділу ГУ Національної поліції в Чернігівській області.

Основною темою обговорення був пошук напрямів оптимізації співпраці державних органів влади задля забезпечення безпеки суспільства та виправлення клієнтів пробації, а також обговорення нагальних проблемних питань суб’єктів пробації, які опинились у складних життєвих обставинах, зокрема, щодо офіційного працевлаштування.

Представники Управління Держпраці у Чернігівській області, у свою чергу, зазначили, що, відповідно до частини 3 статті 24 Кодексу законів про працю України, працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору. Після укладання трудового договору працівник користується такими правами, як право на гарантований розмір заробітної плати, право на відпустку, у тому числі додаткову й без збереження зарплати, відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами, право на оплату лікарняного, право не працювати у вихідний і святковий день та іншими.

Також вони підкреслили, що укладення трудового договору та запис у трудовій книжці захищають найманого працівника відповідно до чинного трудового законодавства у разі порушення його прав, зокрема, у випадках, коли роботодавець затримує виплату заробітної плати, відмовляється оплатити виконану роботу тощо. Відсутність офіційно оформлених трудових відносин між роботодавцем і працівником означає, що працівник не має всіх вище перелічених гарантій.

За підсумками засідання учасники наголосили про необхідність підвищення ефективності співпраці між двома відомствами у даному напрямі, оскільки офіційне працевлаштування – це певна гарантія роботодавця у забезпеченні соціальних, економічних, трудових та інших прав працівника.