gov.ua Державні сайти України
Пошук

Правову позицію ГУ Держпраці у Харківській області повторно підтримав Другий апеляційний адміністративний суд

17 грудня 2019

Другий апеляційний адміністративний суд повторно підтримав правову позицію ГУ Держпраці у Харківській області щодо незадекларованої праці суб’єктів господарювання, що здійснюють свою діяльність під торговою маркою супермаркету «РОСТ».

Другим апеляційним адміністративним судом було встановлено, що ТОВ «Сігмастелс», ТОВ «Союз супермаркетів Харкова» не спростували судження суб’єкта владних повноважень, що викладені в постанові про накладення штрафу. Також, судом з поданих документів з’ясовано, що відносини між 60 особами з однієї сторони та суб’єктами господарювання з іншої, мають характер трудових, зумовлені потребами повсякденної поточної господарської діяльності, розмір винагороди громадян має заздалегідь та наперед фіксований характер і не залежить від обсягу виконаної роботи. Таким чином, суб’єктам господарювання доведеться сплати штраф  у розмірі 7 515 573 гривень.

Нагадаємо, що в січні 2019 року фахівцями Управління Держпраці було проведено захід державного контролю у формі інспекційного відвідування ТОВ «Союз супермаркетів Харкова», ТОВ «Сігмастелс», ТОВ «Респектплюс», ТОВ «Сучасний модерн», НВПП «СТІНГ».

Під час заходу інспекторами праці були виявлені порушення частини 2 статті 24 Кодексу законів про працю України, а саме: встановлено фактичний допуск осіб без належного оформлення трудових відносин.

Не погодившись з результатами інспекційного відвідування зазначені суб’єкти господарювання звернулися до Харківського окружного адміністративного суду про скасування результатів заходу контролю, аргументувавши свою правову позицію укладеними між ними та фізичними особами цивільно-правових договорів. Зазначене не було взято до уваги судом першої інстанції та правова позиція Управління Держпраці повторно підтримана Другим апеляційним адміністративним судом.

Головне управління Держпраці у Харківській області нагадує, що легальна праця це гарантія виплати лікарняних, відпускних, а в подальшому – пенсійне забезпечення та запорука Вашого стабільного майбутнього.

Повний текст судового рішення можна переглянути на сайті Єдиного державного реєстру судових рішень http://reyestr.court.gov.ua