gov.ua Державні сайти України
Пошук

На Херсонщині військовослужбовцям роз’яснено норми законодавства щодо трудових прав та соціальних гарантій

16 грудня 2019

На Херсонщині в рамках проведення Всеукраїнського тижня права головним державним інспектором Світланою Луценко проведено зустріч з військовослужбовцями Відділення інспекторів прикордонної служби «Благовіщенка» (тип В) відділу прикордонної служби «Генічеськ» І категорії (тип В) Бердянського прикордонного загону.

Одним з пріоритетних напрямів діяльності ГУ Держпраці у Херсонській області залишається захист соціальних і трудових прав військовослужбовців, зокрема, це стосується дотримання права на гідну працю та соціальних гарантій на збереження робочих місць та заробітних плат тих, хто був прийнятий на військову службу під час мобілізації, в частині регулювання гарантій і пільг для громадян України, призваних на строкову військову службу.

За останні роки законодавство щодо проходження військової служби зазнало більше змін, аніж за весь час існування незалежної України. Нововведення суттєво впливають на обсяг прав та гарантій працівників, які виконують військовий обов’язок в особливий період, а отже й на обов’язок роботодавця щодо збереження місця роботи, посади і середнього заробітку.

Так, відповідно до ч. 3 ст. 119 КЗпП України, за працівниками, призваними на військову службу, або працівниками, що уклали контракт на проходження військової служби під час дії особливого періоду зберігається на підприємстві робоче місце та середній заробіток на час дії особливого періоду.

Також військовослужбовців проінформовано про перелік відпусток та порядок їх надання.

Оскільки зараз в Україні триває особливий період, то перелік відпусток є звуженим. Так, під час особливого періоду надаються такі види відпусток:

1)щорічна основна відпустка;

2)відпустка за сімейними обставинами та з інших поважних причин;

3)інші види відпусток.