gov.ua Державні сайти України
Пошук

Миколаївщина: у рамках Всеукраїнського тижня права відбувся просвітницький захід для школярів

11 грудня 2019

В Управлінні Держпраці у Миколаївській області відбувся просвітницький захід для школярів щодо правових засад  реалізації трудового потенціалу.

Мета заходу: допомогти молоді  визначитися з майбутньою професією, навчити належним чином оформляти трудові відносини з роботодавцем, роз’яснити особливості трудової діяльності неповнолітніх осіб.

«Різноманіття видів діяльності велике, проте важливо дати собі ради в обраній сфері. Якщо ви обрали якусь професію, ви маєте не лише якісно виконувати роботу, а й, реалізуючи трудовий потенціал, не допускати порушення власних трудових прав», – на початку заходу відзначила перший заступник начальника Управління Держпраці у Миколаївській області Яна Скуратовська.

Дітям розповіли про зміни, обумовлені науково-технічним прогресом. Зокрема, те, що одні професії залишаються у минулому, а інші, зовсім нові, набувають шаленої популярності. Сучасникам швидкого розвитку інтернету, інженерних технологій,  робототехніки зауважили на тому, що прогрес надає широкі можливості молоді щодо реалізації трудового потенціалу.

Водночас, школярам повідомили про обмеження та особливості застосування праці неповнолітніх осіб, визначені законодавством про працю. Зокрема мова йшла про мінімальний вік для прийому на роботу, заборону залучення працівників молодше вісімнадцяти років до нічних, надурочних робіт, робіт у вихідні дні, до важких  робіт та робіт із шкідливими або небезпечними умовами праці, підземних робіт, обов’язковість  проходження медогляду неповнолітніми працівниками та нарахування їм заробітної плати у повному розмірі при  скороченій тривалості робочого часу тощо.

Учні взяли участь в інтерактивній грі, завдяки якій вони змогли краще засвоїти нові  знання щодо граничних норм підіймання та переміщення  вантажів підлітками під час короткочасної та тривалої роботи. Школярі не допустили помилок. Кожен учасник обирав вагу відповідно до статі, віку та визначених умов тривалості роботи.

Окрему частину заходу було присвячено порядку оформлення трудових відносин між неповнолітньою особою та роботодавцем. Яна Скуратовська покроково роз’яснила дітям, яким чином повинно відбуватися оформлення  трудового договору та розповіла, які умови в ньому мають зазначатися.

Наприкінці заходу відбулася вікторина  направлена на розвиток правової й громадянської  компетентності учнів, у тому числі у сфері праці.