gov.ua Державні сайти України
Пошук

На «Українському радіо – Буковина» – про ризики неофіційних трудових відносин

22 листопада 2019

«Легалізація 400 тисяч робочих місць в Україні, можливість спрямувати додатково до Пенсійного фонду держави суми у майже п’ять мільярдів гривень – саме такими є результати масштабної кампанії, проведеної Державною службою України з питань праці, спрямованої на подолання незадекларованої зайнятості», – про це в ефірі програми «Прайм – тайм» на «Українському радіо – Буковина» заявив начальник відділу з питань законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці у Чернівецькій області Юрій Пуріч.

У радіоефірі журналістка Марина Буличева та представник територіального органу Держпраці говорили про неофіційну зайнятість в області, ризики, які з цим пов’язані та про відповідальність за порушення законодавства про працю.

Прикметно, що програма транслювалася в прямому ефірі на радіохвилях та в ефірі на телеканалі  «Суспільне – Буковина». Також тривало інтерактивне спілкування з глядачами та слухачами. Мешканці Буковини  мали можливість поставити запитання гостю за номерами телефонів.

У ході спілкування у студії Юрій Пуріч виокремив кілька тез, зокрема, щодо масштабів неофіційної зайнятості в області та статистики виявлених фактів неоформлених трудових відносин. Мовилося також про збільшення штрафних санкцій за порушення трудового законодавства з огляду на ухвалений Закон «Про Державний бюджет України на 2020 рік».

Детально Юрій Пуріч акцентував на оновленому порядку заходів державного контролю Держпраці, особливо  на змінах у порядку накладення штрафних санкцій.

«Однак, вважаю за необхідне наголосити на тому, що накладення фінансових санкцій не є основною метою Держпраці. Наша місія полягає зовсім не в тому, аби покарати роботодавця грошима, а відповідно наповнити бюджет додатковими коштами, а в тому, аби роботодавці усвідомили всю необхідність оформлення трудових відносин з працівниками, а самі працівники зрозуміли, що лише офіційна зайнятість є запорукою збереження їхніх трудових та соціальних прав», – наголосив в ефірі «Українського радіо – Буковина» посадовець Держпраці.