gov.ua Державні сайти України
Пошук

Сумщина: контрольні заходи Управління Держпраці сприяють погашенню заборгованості із заробітної плати

04 листопада 2019

За результатами здійснених у жовтні інспекційних відвідувань інспекторами праці Управління Держпраці у Сумській області підприємства-боржники частково виплатили своїм працівникам заборгованість із заробітної плати.

Так частину боргу сплатили:

–  Публічне акціонерне товариство  “Шосткинський завод хімічних реактивів” у сумі 339 500 грн;

–  Комунальне підприємство “Шостка-Зеленбуд” у сумі 4 900 грн;

–  Кролевецьке учбово-виробниче підприємство Українського товариства сліпих – 15 500 грн;

–  Комунальне некомерційне підприємство “Недригайлівська центральна районна лікарня” Недригайлівської районної ради – 844 100 гривень.

Також за результатами раніше проведених у поточному році заходів контролю спостерігається тенденція до зменшення суми заборгованості за жовтень у:

–  Акціонерного товариства “Сумське машинобудівне науково – виробниче об’єднання”  – виплачена частина боргу на суму 2 751 300 грн;

–  Товариство з обмеженою відповідальністю “Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання” – виплатило своїм працівникам 114 000 грн;

–  Філії “Охтирський сиркомбінат”, виплата боргу склала 466 800 гривень.

Згідно з Порядком здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 серпня 2019 р. № 823 (далі – Порядок) інформація, що надійшла від Головного управління статистики у Сумській області або звернення працівника щодо порушення підприємством строків виплати заробітної плати – підстави для здійснення інспекційного відвідування підприємства інспекторами праці Держпраці.

Відповідно до статті 265 Кодексу законів про працю України за порушення роботодавцем встановлених строків виплати заробітної плати працівникам, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш як за один місяць, виплата їх не в повному обсязі передбачено штраф у трикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення.

Проте, суб’єктам господарювання слід враховувати те, що згідно з п.28 Порядку у разі виконання припису в установлений у ньому строк заходи по притягненню об’єкта відвідування до відповідальності не вживаються.