gov.ua Державні сайти України
Пошук

На засіданні колегії ГУ Держпраці у Луганській області підсумовано роботу управління

01 листопада 2019

Під головуванням т.в.о. начальника ГУ Держпраці у Луганській області пройшло чергове засідання колегії Головного управління, що було присвячене розгляду підсумків роботи у деяких сферах державного нагляду. На засідання запросили керівників підприємств області, на яких трапились нещасні випадки з тяжкими або смертельними наслідками та групові нещасні випадки.

Начальник відділу державного нагляду додержання законодавства соціального страхування представила результати роботи щодо контролю за додержанням законодавства про зайнятість населення, зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю. Так, станом на 30 жовтня 2019 року з  578 суб’єктів господарювання, які за інформацією, наданою Луганським обласним відділенням Фонду соціального захисту інвалідів, підлягають перевірці, опрацьовано – 205. З них провести контроль за додержанням роботодавцями законодавства про зайнятість населення, зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю у 187 суб’єктів господарювання (81% опрацьованих) неможливо у зв’язку з недостовірною інформацією. Інспекторами праці проведено 39 позапланових перевірок з відповідного напрямку, за результатами яких виявлено порушення в 10 суб’єктів господарювання та видані відповідні приписи. До суду для розгляду направлено 9 протоколів про адміністративні правопорушення. Спеціально запрошена для участі в засіданні директор Луганського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів проаналізувала основні фактори, що ускладнюють становище осіб з інвалідністю на ринку праці регіону. В процесі обговорення були узгоджені шляхи щодо покращення взаємодії між обласним відділенням Фонду та Головним управлінням Держпраці у Луганській області на наступний 2020 рік.

Заступник начальника відділу експертної роботи, ринкового нагляду та надання адміністративних послуг доповів про стан здійснення дозвільних процедур та організацію державного ринкового нагляду. За період січня-жовтня 2019 року інспекторами відділу проведено 29 перевірок, за результатами яких виявлено 16 одиниць потенційно небезпечної продукції. Прийнято 23 рішення про вживання обмежувальних (корегувальних) заходів, та винесено 4 штрафи на загальну суму 68 тис. гривень. Колегія оцінила діяльність відділу позитивно та прийняла низку рішень щодо спрощення взаємодії відділу з іншими структурними підрозділами.

Доповідь щодо виникнення проблемних питань, пов’язаних із впровадженням Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.04.2019 № 337 була проведена начальником відділу розслідування, аналізу та обліку аварій і виробничого травматизму.

Запрошені представники Товариства з додатковою відповідальністю «Попаснянський вагоноремонтний завод», Державного підприємства «Сєвєродонецьке лісомисливське господарство», а також шахт «Золоте» і
«Карбоніт» Державного підприємства «Первомайськвугілля» доповіли про обставини нещасних випадків, що допущені на підприємствах, та стан виконання заходів щодо запобігання аналогічним випадкам у подальшій діяльності. Були визначені проблемні питання та можливі шляхи щодо їх вирішення. При розгляді доповідей роботодавців колегія також надала слово головам комісій, які вели відповідні спецрозслідування.

У порядок денний засідання також увійшло питання щодо стану виробничого травматизму на підприємствах хімічної галузі. Начальник відділу державного нагляду в хімічній промисловості, що негативну тенденцію та збільшення нещасних випадків з технічних причин, яка намітилась за підсумками другого кварталу, на теперішній час в цілому подолано. Так, протягом ІІІ кварталу на підприємствах галузі відбувся один нещасних випадок проти чотирьох випадків, у тому числі один зі смертельними наслідками, за ІІ квартал. Зниженню травматизму сприяла активна інформаційна-роз’яснювальна робота, яка проводиться інспекторами відділу.

Завершуючи засідання, т.в.о. начальника, заступник начальника Головного управління Держпраці у Луганські області вкотре наголосив на необхідності неухильного дотримування встановлених законами процедур та способів здійснення державного нагляду. За підсумками засідання низка розглянутих питань взята на особистий контроль керівництва Головного управління.