gov.ua Державні сайти України
Пошук

Хмельниччина: вимоги безпеки під час післязбирального доробляння та зберігання зернових, зернобобових та круп’яних культур

09 серпня 2019

Фахівцями відділу АПК та СКС Управління Держпраці у Хмельницькій області працівникам фермерського господарства «Зоря» (Городоцький р-н.), проведено практичний семінар з дотримання вимог безпеки під час виконання робіт та експлуатації обладнання, машин, механізмів у сільськогосподарському виробництві.

Під час семінару дано аналіз стану виробничого травматизму в агропромисловому комплексі. Звернуто увагу на випадки травмування працівників в сільському господарстві і якості розслідування нещасних випадків. Наголошено на типових порушеннях нормативно-правових вимог з охорони праці при виконанні робіт, профілактичних заходах щодо усунення причин виробничого травматизму в АПК.

Роз’яснено основні вимоги Правил охорони праці у сільськогосподарському виробництві. Наголошено на вимогах безпеки під час післязбирального доробляння та зберігання зернових, зернобобових та круп’яних культур.

Зокрема, післязбиральне обробляння зерна у приміщеннях зерносховищ дозволено виконувати лише за умови наявності окремих спеціальних відділень для протруєння, очищення, сушіння та зберігання зерна, оснащених системою аспірації.

У механізованих зернових складах, зокрема обладнаних аерожолобами, над випускними отворами на конвеєр по їх центру треба встановлювати вертикальні колони для захисту працівників від затягування у воронку.

Також не дозволяється використовувати для протруювання насіння обладнання, агрегати, комплекси і токи, які призначені для післязбирального доробляння та зберігання продовольчого і фуражного зерна. Не дозволяється експлуатувати машини і обладнання без захисних огорож та кожухів. Не дозволяється у місцях проведення робіт із консервування зерна та зберігання хімічних консервантів вживати їжу, палити та користуватися відкритим вогнем.