gov.ua Державні сайти України
Пошук

В Управлінні Держпраці у Сумській області обговорили особливості працевлаштування іноземців

08 серпня 2019

У рамках реалізації угоди про співпрацю в Управлінні Держпраці у Сумській області відбувся семінар стосовно питань оформлення трудових відносин з іноземцям за участі інспекторів праці Управління та посадових осіб Сумського обласного центру зайнятості.

У ході зустрічі начальник відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці у Сумській області Вікторія Чортенко звернула увагу присутніх на проблематику застосування праці іноземців та осіб без громадянства в Україні.

Відповідно до п.4 ст. 4 ЗУ «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» іноземці та особи без громадянства, які відповідно до закону прибули в Україну для працевлаштування й отримали посвідку на тимчасове проживання, вважаються такими, які на законних підставах перебувають на території України на період роботи в Україні.

Згідно з п2.  Порядку оформлення іноземцям та особам без громадянства дозволу на працевлаштування в Україні підприємства,  установи та організації незалежно від форми власності  і  господарювання,  іноземні  суб’єкти господарювання,  що діють на території України, можуть  використовувати  працю  іноземців  лише за наявності у них дозволів   на   працевлаштування,   якщо   інше   не   передбачене міжнародними договорами України. Це стосується, зокрема випадків, коли іноземець не має посвідки на тимчасове проживання.

Учасники заходу обговорили діяльність суб’єктів господарювання, які надають послуги з посередництва у працевлаштуванні, а також тих, які наймають працівників для подальшого виконання ними роботи в Україні в іншого роботодавця. Поряд з цим фахівці зауважили на відповідальності у сфері зайнятості населення, передбаченої законодавством.