gov.ua Державні сайти України
Пошук

Сумщина: про вимоги до оплати праці найманих працівників дізналися представники сфери торгівлі пальним

07 серпня 2019

У рамках роз’яснювально-консультаційної роботи головний державний інспектор відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці у Сумській області Юлія Гришина проінформувала роботодавців і працівників підприємств сфери торгівлі пальним щодо вимог законодавства до оформлення трудових відносин та оплати праці.

Середня чисельність працівників даної мережі у місті Суми становить понад 250 працівників.

Під час обговорення інспектор праці роз’яснила порядок нарахування заробітної плати працівникам в частині дотримання її розміру. Так за повністю виконану місячну (годинну) норму праці заробітна плата не може бути нижчою за розмір мінімальної заробітної плати, встановленої державою.

Присутні на заходах розглянули складові заробітної плати, що не враховуються при обчисленні розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру. У випадку якщо нарахована заробітна плата працівника, який виконав місячну норму праці, є нижчою за законодавчо встановлений розмір мінімальної заробітної плати, роботодавець проводить доплату до рівня мінімальної заробітної плати, яка виплачується щомісячно одночасно з виплатою заробітної плати зауважила фахівець Держпраці.

Окрім того, окремо було розглянуто питання коригування заробітної плати відповідно до абзацу першого п. 10 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.1995 № 100 «Про затвердження Порядку обчислення середньої заробітної плати. А саме, у випадках підвищення тарифних ставок і посадових окладів на підприємстві, в установі, організації  відповідно до актів законодавства, а також за рішеннями, передбаченими в колективних договорах (угодах), заробітна плата, включаючи премії та інші виплати, що враховуються при обчисленні середньої заробітної плати, за проміжок часу до підвищення коригуються на коефіцієнт їх підвищення. Це стосується як розрахункового періоду, так і часу, протягом якого за працівником зберігається середній заробіток. У свою чергу на госпрозрахункових підприємствах і в організаціях коригування заробітної плати та  інших  виплат  провадиться з урахуванням їх фінансових можливостей.

За результатами зустрічі присутні отримали вичерпні відповіді на свої запитання, а також практичні поради фахівця Держпраці в частині нарахування заробітної плати найманим працівникам.