gov.ua Державні сайти України
Пошук

Черкащина: про вимоги безпеки під час виконання газонебезпечних робіт для працівників КП «Уманьводоканал»

07 серпня 2019

З метою попередження виробничого травматизму та аварійних ситуацій фахівець Управління Держпраці в Черкаській області спільно з представниками Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Черкаській області провів семінар-нараду з працівниками Комунального підприємства «Уманьводоканал».

Учасники семінару-наради акцентували увагу на вимогах законодавства щодо безпечного виконання працівниками робіт у замкнених просторах (люках, лазах, колодязях тощо), адже саме під час проведення таких робіт підвищуються ризики настання нещасних випадків з працівниками.

Присутні обговорили основні вимоги безпеки під час виконання газонебезпечних робіт, зокрема: проведення медоглядів працівників, навчання та перевірки знань з питань охорони праці, забезпечення виконавців робіт засобами індивідуального і колективного захисту, оформлення нарядів-допусків на виконання робіт, контролю повітряного середовища з використанням газоаналізатора, лампи ЛБВК (індикаторів загазованості повітряного середовища в водопровідних, каналізаційних, теплофікаційних, телефонних оглядових колодязях та в камерах зі шкідливим вмістом сірководню, чадного газу та вибухонебезпечною вуглеводневою концентрацією газів).

«Наявність у каналізаційній мережі газів є небезпекою для персоналу, тому необхідно суворо дотримуватися правил безпеки при експлуатації водопровідно-каналізаційних мереж та споруд. Працівники повинні мати запобіжні і захисні пристосування, засоби індивідуального захисту, прилади контролю повітряного середовища, перевірені запобіжні пояси та мотузки. Посадові особи повинні постійно контролювати хід проведення газонебезпечних робіт, особливо в період підвищеної температури навколишнього середовища, слідкувати за станом здоров’я виконавців робіт та режимом роботи», – наголосив у виступі головний державний інспектор відділу нагляду на виробництві і на об’єктах підвищеної небезпеки Управління Володимир Козій.

Страховий експерт з охорони праці Уманського відділення Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Черкаській області Ігор Ведецький поінформував присутніх про основні зміни у Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, який набрав чинності 1 липня 2019 року.

За результатами проведеного семінару прийнято рішення інформувати працівників про причини і обставини нещасних випадків, які сталися у І півріччі 2019р. та провести позапланові інструктажі з охорони праці працівникам підприємства.

Інформація до відома

Водопровідно-каналізаційне господарство України є однією з найважливіших систем життєзабезпечення населених пунктів. Із настанням літнього періоду зростає інтенсивність ремонтних, земляних і очисних робіт, робіт у колодязях, котлованах, траншеях, закритих просторах, що у свою чергу збільшує ймовірність настання нещасних випадків під час їх виконання. Протягом п’яти місяців 2019 року травмовано 16 осіб, при цьому 3 особи смертельно.

За видами подій значна кількість нещасних випадків пов’язана з отруєнням газами під час виконання робіт в колодязях та інших закритих просторах – грабельних відділеннях каналізаційних насосних станцій.

Детальніше: Щодо рівня травматизму на підприємствах водопровідно-каналізаційного господарства