gov.ua Державні сайти України
Пошук

Хмельниччина: трудові права сезонних працівників

02 серпня 2019

Пік попиту на роботу сезонних працівників припадає на короткий період з травня по вересень. У цей час відкривається величезна кількість вакансій в агропромисловому комплексі.

Інспекторами праці Управління Держпраці у Хмельницькій області проведено інформаційно-роз’яснювальну роботу серед працівників залучених до виконання польових робіт.

Посадовці розповсюдили серед працівників пам’ятки про основні права та переваги офіційних трудових відносин. Під час зустрічей звертали увагу на те, що сезонний трудовий договір є різновидом строкового трудового договору. Він укладається на строк, що не перевищує тривалості сезону, яка, у свою чергу, не може перевищувати шести місяців.

На сезонних працівників розповсюджуються умови і положення, передбачені Правилами внутрішнього трудового розпорядку та колективного договору, що діють на підприємстві (тривалість робочого часу і відпочинку, оплата праці, матеріальне стимулювання, умови і охорона праці тощо).

Варто звернути увагу, що відповідно до ч. 9 ст. 6 Закону України «Про відпустки» сезонним працівникам відпустка надається пропорційно відпрацьованому часу.

Працівники, зайняті на сезонних роботах, після закінчення таких робіт звільняються з підстави, передбаченої п. 2 ст. 36 КЗпПУ, – закінчення строку. При цьому днем звільнення вважатиметься останній день сезонної роботи.

Якщо ж працівник після закінчення сезонної роботи продовжуватиме працювати або тривалість такої роботи перевищить шість місяців, трудовий договір із цим працівником буде вважатися таким, що укладений на не визначений строк.