gov.ua Державні сайти України
Пошук

Апеляційний суд підтвердив правомірність постанови Управління Держпраці у Черкаській області

04 квітня 2019

В ході інспекційного відвідування інспектором праці Управління Держпраці у Черкаській області встановлено, що фізична особа-підприємець (ФОП) при здійсненні підприємницької діяльності порушила норми законодавства про працю в частині недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці.

На підставі акту інспекційного відвідування посадовою особою Управління винесено постанову, якою на суб’єкта господарювання накладено штраф у розмірі 96 тис. грн – за недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці (суб’єктом господарювання не дотримано мінімальний розмір заробітної плати, а також працівникам, відповідно до вимог трудового законодавства, не було проведено у подвійному розмірі оплату праці за роботу у святкові та неробочі дні).

Фізична особа-підприємець оскаржила постанову у судовому порядку. Свої вимоги обґрунтовувала, зокрема тим, що нею дотримано розмір мінімальної заробітної плати, а також, що за роботу у святковий день працівникам було надано інший день відпочинку.

Черкаський окружний адміністративний суд став на сторону ФОП , ухваливши рішення від 17.10.2018, яким позов задовольнив повністю.

Водночас, Шостий апеляційний адміністративний суд, розглянувши апеляційну скаргу Управління, дійшов висновку, що фахівцями Управління належними доказами доведено недотримання ФОП мінімальних державних гарантій в оплаті праці, у зв’язку з чим постановою від 06.02.2019 задовольнив апеляційну скаргу і скасував рішення Черкаського окружного адміністративного суду, прийнявши нове рішення, яким відмовив у задоволенні позовних вимог ФОП.

Варто звернути увагу, що апеляційний суд дійшов висновку про штучне створення підприємцем наданих до суду доказів з метою уникнення відповідальності, оскільки вони не були подані позивачем під час інспекційного відвідування та під час розгляду справи про притягнення суб’єкта господарювання до відповідальності за порушення законодавства про працю, а також через те, що подані докази суперечать поясненням ФОП, наданим під час здійснення контролюючого заходу.

З текстом судового рішення можливо ознайомитися за посиланням: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/79666357