gov.ua Державні сайти України
Пошук

Чернівецька область: з інспекторами праці органів місцевого самоврядування фахівці Держпраці провели навчання та проаналізували результати спільної роботи у 2018 році

25 лютого 2019

Семінар-навчання з  інспекторами праці та посадовими особами, котрі виконують обов’язки  інспекторів праці органів місцевого самоврядування організували та провели фахівці відділу  з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів  Управління Держпраці у Чернівецькій області.

Навчання проводили заступник начальника територіального органу Державної служби України з питань праці Галина Кушнір, начальник відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Юрій Пуріч та заступник керівника відділу Валентина Панчишина.

Під час зібрання було розглянуто та обговорено  низку питань, зокрема, щодо удосконалення організації та проведення превентивних та контрольних заходів з питань дотримання законодавства про працю відповідно до вимог Постанови Кабінету Міністрів України від 26.04.2017 року за №295 – «Деякі питання реалізації статті 259 Кодексу законів про працю України та статті 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» за результатами роботи 2018 року.

Детально  також розглядалося питання щодо особливостей застосування законодавства про працю, зазначених у проекті Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту прав працівників та протидії застосування не задекларованої праці», адже активна робота над даним законопроектом Мінсоцполітики наразі триває.

У ході семінару-навчання заступник керівника відомства Галина Кушнір наголосила на тому, що в області обов’язки інспекторів праці здійснюють 26 фахівців.

Упродовж року представники Держпраці проводили активну роботу з органами місцевого самоврядування щодо реалізації ними делегованих повноважень, організовуючи розширені робочі наради, надаючи консультації та роз’яснення.

Так, у 2018 році  фахівцями   Управління для інспекторів праці ОМС  було проведено 7 семінарів-навчань.

«Вважаю за необхідне наголосити на тому, що нашим відомством, зокрема,  забезпечено взаємодію щодо ефективного контролю за оформленням трудових відносин та запобіганню нелегальної зайнятості. Так, з метою вивчення практики здійснення контрольних заходів інспектори праці Чернівецької,  Вижницької,  Вашківської,  Сторожинецької  міських рад, Кострижівської, Юрковецької, Усть-Путильської сільських рад спільно з інспекторами праці Управління Держпраці здійснили 17 інспекційних відвідувань. За результатами спільної роботи виявлено 37 неналежно оформлених працівників», – підкреслила Галина Кушнір.

Посадовець акцентувала на тому, що інспекторами праці органів місцевого самоврядування (на підставі пункту 33 Постанови Кабінету міністрів України за № 295) проводяться відвідування суб’єктів господарювання  з метою інформування керівника та працівників про найбільш ефективні способи дотримання законодавства про працю.

У 2018 році проведено 405 таких відвідувань.

Також інспектори праці здійснили у своїх громадах 18 інспекційних відвідувань, за результатами яких 16 посадових осіб притягнуто до адміністративної відповідальності та ухвалено рішення щодо застосування штрафних санкцій за порушення законодавства про працю  на загальну суму у майже 400 тисяч гривень.

Відзначено також, що за результатами інспекційних відвідувань та на підставі інших заходів з інформаційно-роз’яснювальної роботи, які проводились інспекторами праці органів місцевого самоврядування, упродовж звітного періоду роботодавці  регіону уклали з найманими працівниками 701 трудову угоду.