gov.ua Державні сайти України
Пошук

Онлайн-прийом: до Держпраці звернулася голова профспілкової організації

14 листопада 2018

Під час онлайн-прийому, що відбувся 14 листопада, до директора Департаменту з питань праці Державної служби України з питань праці Ігоря Дегнери з комплексом запитань звернулася голова Черкаської міської профспілки підприємців «Солідарність», голова Ради підприємців м. Черкаси Ольга Ракова.

Під час онлайн-прийому розглядалися актуальні питання діяльності малого бізнесу, проведення заходів контролю і створення уніфікованого переліку типових документів, передбачених для ведення фізичними особами-підприємцями з незначною кількістю найманих працівників.

«Питання створення переліку типових документів надзвичайно актуальне і Держпраці веде відповідну роботу. Ще влітку 2018 року напрацьовано пропозиції до законопроекту, що передбачають спрощення ведення кадрової документації для мікробізнесу», – відзначив Ігор Дегнера.

Під час онлайн-прийому наголошено, що навіть за спрощеного переліку необхідних документів, при прийомі працівника на роботу роботодавець зобов’язаний поінформувати про всі умови праці: від заробітної плати до режиму роботи, умов оплати праці та інформувати про питання, пов’язані з охороною праці. Всі ці аспекти враховані у типовій формі, затвердженій Мінсоцполітики.

Разом з тим, залишаються вимоги, пов’язані з виданням наказів, оскільки не встановлено конкретні вимоги до їх змісту тощо. Тому допомогою для малого бізнесу стане розроблення Держпраці так званої «інструкції», що міститиме перелік того, що конкретно підприємцю необхідно зробити, для того, щоб у межах правового поля оформити трудові відносини з найманим працівником. Це дозволить запровадити єдиний підхід, єдине розуміння. Фізична особа матиме можливість відкрити відповідну сторінку офіційного сайту Держпраці і діяти згідно наданих рекомендацій.

Ігор Дернера подякував голові профспілкової організації за активну громадську позицію стосовно необхідності підняття питання незадекларованої зайнятості в регіоні.

«Коли кожен з нас на місцях буде робити рішучі кроки, спрямовані на детінізацію зайнятості, ми отримаємо відповідний результат і спільно формуватимемо свідомість громадян, переконання, що боротьбу з нелегальною зайнятістю необхідно здійснювати спільними зусиллями», – підкреслив під час онлайн-прийому директор Департаменту з питань праці Держпраці Ігор Дегнера.

Наприкінці прийому повідомлено, що з актуальних питань трудового законодавства громадяни і суб’єкти господарювання України можуть звертатися на «гарячу лінію» Держпраці за тел.: (044) 288-10-00.