gov.ua Державні сайти України
Пошук

На Кіровоградщині зосереджено увагу на дотриманні правил безпеки суб’єктами господарювання, які виконують газонебезпечні роботи та експлуатують каналізаційні мережі

02 серпня 2018

Перший заступник начальника Управління Держпраці у Кіровоградській  області Віталій Заніздра взяв участь у засіданні обласної ради з питань безпеки життєдіяльності населення, яке відбулось під головуванням першого заступника голови облдержадміністрації Сергія Коваленка. За участю представників райдержадміністрацій, органів місцевого самоврядування та підприємств житлово-комунальної сфери на заході обговорено питання профілактики нещасних випадків під час проведення газонебезпечних робіт у замкненому просторі: колодязях, шурфах, траншеях, котлованах, бункерах, камерах, колекторах.

Віталій Заніздра поінформував, що у І півріччі 2018 року на підприємствах житлово-комунального господарства не зафіксовано нещасних випадків зі смертельним наслідком. Проте, у попередні роки неодноразово траплялися смертельні випадки при виконанні водопровідних і каналізаційних робіт внаслідок травм та отруєнь шкідливим газами.

З початку року фахівцями Головного управління перевірено майже 80 відсотків комунальних підприємств області. Під час перевірок виявлено низку порушень з охорони праці, зокрема, невідповідність вимогам безпеки насосних станцій, відсутність у приміщеннях припливно-витяжної вентиляції, відсутність декларацій на виконання робіт підвищеної небезпеки, дозволів на виконання робіт і на експлуатацію обладнання підвищеної небезпеки, незабезпечення спецодягом та засобами індивідуального захисту.

Віталій Заніздра підкреслив, що для мінімізації ризиків виникнення нещасних випадків під час робіт у замкнених просторах необхідно забезпечити виконання всіх організаційних та технічних заходів, передбачених «Правилами техніки безпеки при експлуатації систем водопостачання та водовідведення населених міст».

Головам райдержадміністрацій та органам місцевого самоврядування доручено провести роботу з керівниками підприємств житлово-комунального господарства щодо дотримання вимог нормативно-правових актів з охорони праці. Важливим залишається приведення у належний технічний стан систем водопостачання та водовідведення.