gov.ua Державні сайти України
Пошук

Суми: роз’яснювальна робота щодо легалізації зайнятості – один з пріоритетних напрямів діяльності Держпраці

06 липня 2018

Фахівці Управління Держпраці у Сумській області провели інформаційно-роз’яснювальні заходи щодо легалізації зайнятості для роботодавців та працівників торгівельно-розважальних центрів «Євробазар» і «Лавина», метою яких стало попередження порушень законодавства про працю.

Інспектори праці звернули увагу учасників заходів на те, що незадекларована праця має негативні наслідки як для працівників, так і для роботодавців та підкреслили, що легальною вважається праця у тому разі, якщо роботодавець уклав з працівником трудовий договір, офіційно повідомив про його працевлаштування державну фіскальну службу, офіційно і в повному розмірі виплачує заробітну плату, сплачує за працівника єдиний соціальний внесок.

З метою встановлення фактів використання незадекларованої праці Управлінням Держпраці у Сумській області проводяться інспекційні відвідування суб’єктів господарювання. Так з початку року фахівцями Управління виявлено понад 200 осіб, які працювали без укладення трудових договорів на підприємствах Сумщини.

Фахівці Управління наголосили, що роботодавці несуть відповідальність у вигляді штрафу в разі фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, та виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків – у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення.

Сума штрафних санкцій, накладених на роботодавців Сумської області протягом січня – червня 2018 року за використання неоформленої праці, складає понад 8 мільйонів гривень.