gov.ua Державні сайти України
Пошук

За допущення працівників до роботи без належного оформлення трудових відносин до підприємців Харківської області застосовано фінансові санкції на суму понад 9 мільйонів гривень

06 липня 2018

Під час проведення інспекційних відвідувань двох фізичних осіб –  підприємців Харківської області, що здійснюють діяльність у сфері виготовлення та продажу хлібобулочних виробів, інспекторами праці  виявлено 40 працівників, які виконували роботи без укладення трудових договорів на 35 торгівельних точках та у виробничому цеху. Фахівцями Головного управління у Харківській області здійснено відеофіксацію фактів виконання робіт без належного оформлення трудових відносин.

За допущення працівників до роботи без оформлення трудових договорів підприємцям доведеться сплатити штраф у розмірі близько 4,5 млн. гривень.

При здійсненні інспекційних відвідувань фітнес-центрів міста Харкова, інспекторами праці встановлено, що приватні підприємці використовують найману працю 43 тренерів за договорами цивільно-правового характеру.

За підміну трудових відносин відносинами цивільно-правового характеру на роботодавців накладено штраф у розмірі майже 5 млн. гривень.

Таким чином, за порушення трудового законодавства до фізичних осіб – підприємців Харківської області застосовано фінансові санкції на загальну суму понад 9 мільйонів гривень.

Державна служба України з питань праці наголошує, що за порушення законодавства про працю згідно з абзацом другим частини другої статті 265 Кодексу законів про працю України юридичні та фізичні особи – підприємці, які використовують найману працю, несуть відповідальність у вигляді штрафу у разі фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, та виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків – у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення.