gov.ua Державні сайти України
Пошук

Рівненщина: Держпраці опікується трудовими правами демобілізованих та учасників АТО

15 червня 2017

На засіданні обласного штабу з координації роботи із забезпечення соціальної адаптації демобілізованих йшлося про вирішення неоднозначних питань щодо демобілізованих та учасників АТО. У заході взяли участь представники влади, учасники АТО та активісти ветеранської спілки, громадські діячі. На засіданні обговорили механізми надання чи підтвердження статусу учасника АТО, поліпшення медичного забезпечення, виділення земельних ділянок, діяльність телефонних «гарячих ліній» з надання консультативної допомоги учасникам антитерористичної операції та членам їхніх сімей.

У соціальній адаптації важливе місце займає й трудова діяльність. Начальник Управління Держпраці у Рівненській області Юрій Наконечний наголосив, що кожен роботодавець повинен неухильно дотримуватися ст.119 КЗпП України, в якій зазначено: “На час виконання державних або громадських обов’язків, якщо за чинним законодавством України ці обов’язки можуть здійснюватись у робочий час, працівникам гарантується збереження місця роботи (посади) і середнього заробітку”.

Працівникам, які залучаються до виконання обов’язків, передбачених законами України «Про загальний військовий обов’язок і військову службу» і «Про альтернативну (невійськову) службу», надаються гарантії та пільги згідно з цими законами.

Юрій Наконечний також повідомив про позитивну практику наглядовців Рівненщини у судовому захисті трудових прав демобілізованих та учасників АТО. Зокрема, фахівцям Управління рік довелося відстоювати у судах різних інстанцій права призваного на строкову службу працівника Кузнецовського міського комунального підприємства (м. Вараш), якого звільнили з роботи у зв’язку із призовом. Заявник звернувся за допомогою до Управління Держпраці. Відповідно, інспектори провели на підприємстві позапланову перевірку додержання законодавства про працю та загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Встановлено,  що в порушення вимог п. 3 ст. 36 КЗпП України та ч. 2 ст. 39 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» працівник був звільнений, тоді як за ним повинно було зберігатися робоче місце. Також в порушення вимог ч. 3 ст. 119, ч. 1-2 ст. 115 КЗпП України заявнику не нараховували і не виплачували середньомісячну заробітну плату з дня призову.
Замість усунення порушення посадові особи Кузнецовського міського комунального підприємства звернулися з позовною заявою про скасування припису Управління до Рівненського окружного адміністративного суду. У своєму рішенні суд прийняв сторону комунального підприємства, а не заявника. Тож юристам Управління довелося пройти всі  судові інстанції. Нарешті у цій справі поставлено крапку: рішення Вищого адміністративного суду України підтвердило правильність дій наглядовців.