gov.ua Державні сайти України
Пошук

На онлайн-прийомі в Держпраці – мешканці Закарпаття

12 квітня 2017

Чи потрібно обов’язково оформляти трудову книжку при влаштуванні на роботу? Який договір потрібно укладати при працевлаштуванні вожатою у літній шкільний табір відпочинку? З такими запитаннями на онлайн-прийомі в Держпраці звернулися до заступника директора департаменту з питань праці Олени Коновалової студентка 3 курсу Ужгородського національного університету.

Фахівець пояснила, що трудову книжку необхідно оформити. Трудові книжки ведуться на всіх працівників, які працюють на підприємстві, в установі, організації або у фізичної особи понад п’ять днів, а також на позаштатних працівників та стажистів. Працівникам, що влаштовуються на роботу вперше, трудова книжка оформляється не пізніше п’яти днів після прийняття на роботу.

Студентці, яка має намір працювати вожатою, О. Коновалова повідомила, що при прийнятті працівника на роботу в обов’язковому порядку має бути укладений трудовий договір. Для укладання трудового договору працівник має подати роботодавцю паспорт, ідентифікаційний код, трудову книжку, а у випадках, передбачених законодавством, також документ про освіту (спеціальність, кваліфікацію), про стан здоров’я тощо, а також написати відповідну заяву про прийняття на роботу. Після цього роботодавець має видати наказ про прийняття працівника на роботу та направити повідомлення до органів фіскальної служби за місцем реєстрації підприємства. Лише після цього працівник може бути допущений до роботи.

А у разі якщо роботи або послуги виконуються безоплатно і надаються волонтерами, має бути укладений договір про волонтерську діяльність, провадження якої визначено відповідним законодавством.

Начальника відділу охорони праці ПрАТ «Єврокар»  цікавило питання, якими нормативними документами керуватимуться підприємства при експлуатації навантажувачів, якщо з 21 травня 2017 року втрачає чинність низка нормативно-правових актів з охорони праці, зокрема Правила будови і безпечної експлуатації навантажувачів.

Володимир Литвинов, начальник відділу нагляду у будівництві, котлонагляді, на транспорті та зв’язку, поінформував, що роботодавець має насамперед керуватися статтею 13 Закону України «Про охорону праці». Зазначена стаття встановлює, що саме роботодавець забезпечує функціонування системи управління охороною праці: розробляє і затверджує положення, інструкції, інші акти з охорони праці, що діють у межах підприємства, та встановлюють правила виконання робіт і поведінки працівників на території підприємства, забезпечує безоплатно працівників нормативно-правовими актами та актами підприємства з охорони праці.

Фахівці Держпраці відповіли й на інші запитання мешканців Закарпатської області: як розраховувати премії працівникам бюджетної установи, які мають підвищений оклад за роботу у гірських умовах, які новації передбачаються у дозвільній системі.