gov.ua Державні сайти України
Пошук

За «круглим столом» обговорено мінімізацію ризиків виробничого травматизму на підприємствах харчової промисловості Кіровоградщини

13 грудня 2018

За ініціативою Управління Держпраці у Кіровоградській області грудня пройшло засідання «круглого столу» щодо мінімізації ризиків та запобігання виробничому  травматизму на підприємствах харчової промисловості. Засідання відбулося за участю представників Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації, обласних структур Федерації профспілок, організації роботодавців галузі АПК, Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування, ДП «Кіровоградський експертно-технічний центр Держпраці» та представників суб’єктів господарювання харчової промисловості та переробки сільськогосподарської продукції.

Начальник Управління Сергій Подорожний наголосив присутнім, що привід зібратись за «круглим столом» спричинила потреба в організації на наступний рік заходів з метою зниження виробничого травматизму у вищезазначених галузях.

Перший заступник начальника Управління Віталій Заніздра звернув увагу на те, що з 2015 року спостерігається збільшення кількості нещасних випадків, у тому числі і в харчовій галузі. По Україні дані показники, навпаки, мають тенденцію до зниження.

У 2017 та 2018 роках маємо стрімкий ріст як загального травматизму в АПК, так і смертельного, у тому числі на переробних підприємствах області. У минулому році зросла кількість травмованих працівників у харчовій промисловості та переробці сільськогосподарської продукції втричі – 12 проти  4 (2016 рік), за 11 місяців 2018 року проти відповідного періоду 2017 року  -12 проти 10.

   Віталій Заніздра назвав учасникам «круглого столу» підприємства, на яких протягом останніх трьох років систематично травмуються працівники (ТДВ  “Мясокомбінат “Ятрань”,  ПОГ “АПВТ “Ласка”, ТОВ “ТриСтар”, ТОВ “Новомиргородський цукор”, ТОВ «Соколівський м’ясокомбінат «Українські ковбаси»), а також зупинився на конкретних причинах смертельних нещасних випадків на виробництві.

Зокрема, зовсім недавно у серпні 2018 року на ТОВ «Соколівський м’ясокомбінат «Українські ковбаси» водій під час рейсу за маршрутом Кропивницький – Кривий Ріг здійснив зупинку у селі і пішов у магазин, не поставивши автомобіль на стоянкове гальмо та не включивши швидкість в коробці передач. Із-за ухилу автомобіль почав рухатись, а водій, вибігши з магазину, почав зупиняти автотранспорт. Не втримавшись на ногах, впав на дорогу під колеса некерованого автомобіля, який переїхав його насмерть. Практично кожне підприємство має транспорт, тож присутнім наголошено на дотриманні правил безпеки дорожнього руху

Якщо проаналізувати види подій, що призвели до травмування, то це  насамперед дія рухомих та таких, що обертаються деталей, обладнання, машин, механізмів;  ДТП, падіння, у т.ч. з висоти; дія температур, погіршення стану здоров’я тощо.

         Також на засіданні озвучено, що у поточному році головними державними інспекторами Управління в плановому та позаплановому порядку проведено 22 перевірки суб’єктів господарювання харчової та переробної промисловості та 179 виробничих об’єктів на предмет дотримання вимог законодавства з питань охорони праці та  промислової безпеки. Під час перевірок  виявлено 985 порушень вимог законодавчих актів.

Присутніх також ознайомлено із законодавством з охорони праці, яке постійно змінюється у зв’язку із пристосуванням до норм Європейських стандартів.

За інформацією начальника відділу Департаменту АПК облдержадміністрації Тетяни Бураги, в харчовій промисловості області задіяно 262 суб’єкти господарювання, а це – близько 10 тисяч працівників. Отже, і для контролюючих органів чималий обсяг роботи, передусім превентивної. Учасники «круглого столу» поділилися своїм баченням щодо усунення ризиків отримання виробничих травм, обговорили проблемні питання.

Зокрема, начальник відділу з питань гігієни праці Управління Сергій Олексієнко поінформував про процедуру проходження періодичних медичних оглядів, наголосив на їх обов’язковості. Заступник начальника Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування Олена Чеченіна розповіла про новинки в законодавстві щодо соціального страхування, підняла питання отримання компенсаційних виплат осіб, які працюють за цивільно – правовими угодами, голова профспілкової організації працівників харчової і переробної промисловості Микола Коман підкреслив важливість контролю психологічного стану працівників (стрес теж нерідко призводить до виробничих травм), а в.о. директора обласної організації роботодавців Олександр Сергатий підсумував, що досягнення безпечної праці – це постійна кропітка робота.