gov.ua Державні сайти України
Пошук

Харківщина: про дотримання правил охорони праці працівниками, які зайняті на роботах зі зберігання та переробки зерна

16 липня 2020

Фахівці відділу нагляду в машинобудуванні, енергетиці, в АПК та СКС ГУ Держпраці у Харківській області згідно з річним планом здійснення заходів державного нагляду (контролю) на 2020 рік розпочали планову перевірку суб’єкта господарювання  ТОВ «КРАСНОПАВЛІВСЬКИЙ ЕЛЕВАТОР», основним видом діяльності якого є зберігання та переробка зерна.

Зерносховище включає стаціонарні засоби механізації для проведення завантажувально-розвантажувальних і транспортних робіт, аерожолоби, що забезпечують активне вентилювання природним і штучно охолодженим повітрям, робочі споруди для приймання насіння з відділенням для протруювання і затарювання тощо.

Тому на початку заходу фахівцями ГУ Держпраці було проведено семінар щодо дотримання  вимог з охорони праці відповідно до НПАОП 15.0-1.01-17 «Правил охорони праці для працівників, зайнятих на роботах зі зберігання та переробки зерна» (далі – Правила).

Ці Правила поширюються на всіх суб’єктів господарювання, незалежно від форм власності та організаційно-правової форми, які провадять діяльність, пов’язану зі зберіганням та переробкою зерна, та є обов’язковими для роботодавців і працівників при виконанні робіт (технологічних процесів) зі зберігання й переробки зерна.

Перелік обов’язків роботодавця, які визначено в Правилах:

– одержання за необхідністю дозволу на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, подання декларації відповідності його матеріально-технічної бази;

– розроблення та затвердження актів з охорони праці, які діють на підприємстві, та інструкцій з охорони праці;

– розроблення та затвердження переліку робіт підвищеної небезпеки, що виконуються на підприємстві за нарядами-допусками, які фіксуються у відповідному журналі;

– забезпечення працівників спеціальним одягом, спеціальним взуттям та іншими засобами індивідуального захисту,

– проведення попереднього (під час прийняття на роботу) і періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів працівників;

– проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці працівників підприємств: попереднього (під час прийняття на роботу) і періодичних (протягом трудової діяльності);

– проведення атестації робочих місць за умовами праці на робочих місцях, де технологічний процес, обладнання, сировина чи матеріали, які використовуються, є потенційними джерелами шкідливих і небезпечних виробничих факторів, дотримання допустимих норм небезпечних і шкідливих виробничих чинників у виробничих приміщеннях та на робочих місцях тощо.

Фахівцями ГУ Держпраці було наголошено на дотриманні вимог безпеки під час здійснення таких технологічних процесів:

– виконання робіт у силосах і бункерах, робіт із застосуванням пестицидів, у складських приміщеннях;

– виконання вантажно-розвантажувальних робіт із зерном та іншими сипучими продуктами;

– експлуатація зерноочисного устаткування, устаткування для обробки зерна водою та теплом, устаткування для виробництва круп, комбікормів, устаткування з оброблення гібридного та сортового насіння кукурудзи;

– експлуатація машин для уловлювання магнітних домішок, вальцьових верстатів, розсівів, ситовійних машин, устаткування ваговибійних і фасувальних відділень та складів продукції, експлуатації машин для обезпилювання, очищення й ремонту мішків та камер їх теплової обробки, експлуатації зерносушарок та розподільчого устаткування, засувок, насипних лотків, поворотних труб, устаткування пневматичного транспорту й аспіраційних установок, компресорів, повітродувок та вентиляторів, стаціонарного підйомно-транспортного устаткування, норій, транспортерів стрічкових, ланцюгових, безроликових, гвинтових та аерожолобів.

Також фахівці ГУ Держпраці акцентували увагу керівників відділів та працівників на заходах з охорони праці, які мають відбуватися відповідно до складених графіків та планів, зокрема навчання та перевірка знань з питань охорони праці як посадових осіб, та і працівників підприємства; контроль за технічним станом обладнання, що експлуатується. Для забезпечення безаварійної роботи та недопущення нещасних випадків працівники повинні дотримуватися технологічних карт виконання роботі, інструкцій з охорони праці та використовувати у роботі засоби індивідуального захисту тощо. Контроль за дотриманням працівниками зазначених дій повинен здійснюватися постійно.