gov.ua Державні сайти України
Пошук

На розширеному засіданні колегії Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області підвели підсумки роботи за 2016 рік

02 лютого 2017

Відбулося розширене засідання колегії Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області за підсумками роботи за 2016 рік. Участь у роботі колегії взяли перший заступник Голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації Олег Кужман, голова Дніпропетровського обласного обיєднання профспілок Віталій Дубіль.

????????????????????????????????????

Начальник ГУ Держпраці Владислав Снісар зазначив, що за 2016 рік фахівцями Головного управління перевірено щодо охорони праці 409 суб’єктів господарювання, 5082 об’єктів, накладено 2172 штрафи за порушення законодавства з охорони праці, подано 62 адміністративних позови до суду стосовно зупинок обладнання.

З питань додержання законодавства про працю проведено 1523 перевірки, винесено 1044 приписи щодо усунення виявлених порушень, складено та передано до суду 788 протоколів про адміністративне правопорушення, до правоохоронних органів направлено 98 матеріалів, внесено 203 пропозиції щодо притягнення до дисциплінарної відповідальності винних посадових осіб. Стосовно суб’єктів господарювання складено 514 постанов про накладення штрафу відповідно до статті 265 Кодексу законів про працю.

????????????????????????????????????

Окрему увагу на колегії приділили превентивним заходам. Так, фахівці Головного управління направили на 123 підприємства Дніпропетровської області  інформаційні листи за результатами аналізу статистики травматизму та резонансних нещасних випадків, а також провели семінар-наради щодо використання газу в побуті, експлуатації газових приладів, експлуатації димових і вентиляційних каналів та надання першої допомоги при отруєнні чадним газом.

Протягом року було організовано спільні засідання з фахівцями служб охорони праці металургійних та машинобудівних підприємств Дніпропетровської області, на яких розглянуто питання удосконалення профілактичної роботи для попередження виробничого травматизму та покращення стану охорони праці.

Відбулися спільні наради, круглий стіл щодо безпечної експлуатації ліфтового господарства житлового фонду з керівниками спеціалізованих організацій з обслуговування ліфтів.

На спільній нараді з керівниками служб і відділів охорони праці найпотужніших гірничих підприємств Криворіжжя обговорено причини зростання рівня виробничого травматизму на підприємствах гірничовидобувної та гірничорудної галузі. Заходи попередження виробничого травматизму обговорено і на спільній нараді з керівниками підприємств вугільної галузі та ін.

Визначено пріоритетні завдання на 1 півріччя 2017 року, серед них:

  • реалізація рішень, спрямованих на підвищення рівня оплати праці та дотримання норм законодавства в частині мінімальної заробітної плати та легалізації робочих місць шляхом участі в роботі міжгалузевих робочих груп з цього питання;
  • роз’яснювальна робота серед роботодавців і населення  щодо дотримання законодавства про зайнятість та працю;
  • проведення превентивних заходів, спрямованих на зниження виробничого травматизму;
  • підвищення відповідальності інспекторського складу за здійснення наглядової діяльності.

????????????????????????????????????

Про взаємодію місцевих органів самоврядування та Держпраці говорив Олег Кужман. Він зазначив, що сьогодні в регіоні створені та діють відповідні робочі групи, з питань легалізації виплати заробітної плати, зайнятості населення та дотримання роботодавцями мінімальних гарантій в оплаті праці. Ці групи задіяні у проведенні моніторингу щодо запровадження підприємствами області мінімальної заробітної плати з 1 січня поточного року.

Про наглядову роботу в Криворізькому регіоні доповів Костянтин Корольов – заступник начальника Головного управління. Він зазначив, що одним з пріоритетних напрямів роботи у 2017 році є контроль за веденням гірничих робіт на вугільних, гірничорудних та нерудних підприємствах відповідно до програм розвитку та нагляд за роботою гірничо-збагачувальних фабрик.