gov.ua Державні сайти України
Пошук

Нові перспективи ведення вибухових робіт в підземних умовах

01 лютого 2017

Перспективам використання емульсійних вибухових речовин на підприємствах, які ведуть гірничі роботи в підземних умовах, була присвячена науково-технічна конференція, яка відбулась на базі Криворізького гірничопромислового управління Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області.

Сьогодні впровадження емульсійних вибухових речовин на підземних роботах є основним напрямом модернізації вибухової справи. Їх застосування забезпечує високий рівень безпеки: механізовані всі стадії виробничого процесу від доставки до заряджання, відсутні токсичні продукти вибуху, знижений рівень загазованості гірничих виробок після вибуху, поліпшені умови праці та дотримані санітарні норми.%d0%b2%d0%b8%d0%b1%d1%83%d1%85%d0%be%d0%b2%d1%96-%d1%80%d0%b5%d1%87%d0%be%d0%b2%d0%b8%d0%bd%d0%b8-01-02-2017

Іще у 1999 році спільними зусиллями гірничих підприємств, науковців та експертних організацій була розроблена і впроваджена Цільова регіональна програма переходу гірничо-збагачувальних комбінатів на безтротилові екологічно чисті вибухові речовини (ВР), яка до 2011 року була успішно завершена, і нині використання безтротилових ВР на рудних і нерудних кар’єрах регіону досягло 99%.

Однак на підземних гірничорудних підприємствах в основному використовувалися тротиломісткі вибухові речовини. З 2012 року почали реалізовувати Цільову регіональну програму переходу гірничодобувних підприємств на безтротилові екологічно чисті вибухові речовини.

Зважаючи на той факт, що найбільш безпечними та ефективними безтротиловими вибуховими речовинами в умовах рудних шахт є наливні та патроновані емульсійні ВР, дана конференція мала на меті розглянути перспективи використання таких ВР в умовах шахт, підконтрольних Криворізькому гірничопромисловому управлінню Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області.

В обговоренні даного питання взяли участь провідні фахівці вибухової справи гірничопромислового управління та Криворізького експертно-технічного центру, головні фахівці з підземних гірничих робіт шахт регіону. На конференцію були запрошені науковці, представники компаній-виробників, постачальників емульсійних вибухових речовин.

Учасники заходу порушили питання використання спеціалізованої змішувально-зарядної техніки, що дає змогу механізовано виготовляти ВР в підземних умовах, обговорили технології формування та утримання зарядів наливних емульсованих ВР у круто висхідних свердловинах, що потребує доопрацювання рецептурного складу ВР щодо підвищення чутливості, стабільності, в’язкості. Йшлося також про застосування змішувально-зарядних машин для заряджання свердловин, розташованих в підземних умовах по колу.

Експертів цікавила відповідність згаданого обладнання вимогам нормативно-технічної документації та виконання всього циклу вибухових робіт відповідно до чинних нормативних актів.