gov.ua Державні сайти України
Пошук

Керівники Управління Держпраці у Житомирській області та підприємств Коростишівського району обговорили проблемні питання проведення перевірок суб’єктів господарювання

26 січня 2017

Начальник Управління Держпраці у Житомирській області Сергій Сечін і його перший заступник Вадим Степанчук взяли участь у засіданні Постійної комісії з питань соціально-економічного розвитку населених пунктів Коростишівської об’єднаної територіальної громади, інвестиційної та підприємницької діяльності. На засідання були запрошені також міський голова, депутати районної ради, представники підприємств, установ, організацій і громадськості Коростишівського району.

Очільник Управління надав роз’яснення щодо змін, які відбулись у системі фінансових санкцій за порушення трудового законодавства, у порядку проведення перевірок суб’єктів господарювання та виробничих об’єктів, та прокоментував нещодавні резонансні випадки недопущення підприємцями Коростишівського району інспекторів Управління до перевірок.%d0%b6%d0%b8%d1%82%d0%be%d0%bc%d0%b8%d1%80%d1%81%d1%8c%d0%ba%d0%b0-26-01-2017-2

У своєму виступі Сергій Сечін акцентував, що зі змінами у законодавстві питання дотримання мінімальних гарантій в оплаті праці, легалізації працевлаштування стали ще актуальнішими, а соціальна напруга, яка виникла саме у Коростишівському районі Житомирської області у зв’язку зі збільшенням у поточному році розмірів фінансових санкцій, призводить до відкритих конфліктів. Так, нещодавно керівник одного з підприємств не допустив до планової перевірки головних державних інспекторів Управління Держпраці у Житомирській області, зібравши десятки підприємців-однодумців, які перешкоджали інспекторам виконувати свої обов’язки.

Начальник Управління нагадав, що відповідно до статті 6 Закону України від 03.11.2016 №1728-VIII «Про тимчасові особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» мораторій на проведення перевірок не поширюється на Державну службу України з питань праці та її територіальні органи. Крім того, стаття 265 Кодексу законів про працю України передбачає фінансові санкції за недопущення до проведення перевірки з питань додержання законодавства про працю та створення перешкод у її проведенні. Отже, підприємець-порушник, який не допускає до перевірки представників Держпраці, несе не тільки адміністративну, а й фінансову відповідальність.

«Наразі, для того щоб уникнути порушень чинного законодавства України, пропонуємо підприємцям ознайомитись із затвердженим планом проведення перевірок Управління на 2017 рік. План погоджений із Міністерством економічного розвитку і торгівлі України. Оскаржити наявність вашого підприємства у плані перевірок можна, звернувшись до Мінекономрозвитку України», − пояснив Сергій Сечін.

Далі представники Управління, спілкуючись з присутніми, більш детально зупинились на питаннях легального оформлення працівників, виплати їм заробітної плати на рівні не нижче мінімальної з урахуванням специфіки, умов праці і міжкваліфікаційних співвідношень розмірів посадових окладів і тарифних коефіцієнтів. Йшлося і про перспективу передачі деяких функцій Держпраці органам місцевого самоврядування.