gov.ua Державні сайти України
Пошук

Зміни норм законодавства обговорили представники підприємств будівельної галузі Чернігівщини

16 січня 2017

dsc09345У місті Чернігові за участю державних інспекторів Управління Держпраці у Чернігівській області відбулися збори Громадської ради фахівців служб охорони праці підприємств будівельної галузі Чернігівської області.

У зборах взяли участь представники будівельних підприємств і субпідрядних організацій: ТОВ «Домен-буд», ТОВ «Основа-Буд 7», КТ ТОВ «Поліссяєвробуд», ТОВ «Житлобудсервіс», ДП «УкрСіверБуд», ТОВ «Атлант», ТОВ «ВКП «Технобуд», корпорація «Укртрансбуд».

Фахівці Управління поінформували членів Громадської ради про стан виробничого травматизму на підприємствах, в установах і організаціях будівельної галузі Чернігівської області у 2016 році, на конкретних прикладах проаналізували причини й правові наслідки нещасних випадків на виробництві.

Крім того, було обговорено введення з 01.01.2017 Державних будівельних норм А.3.1-5:2016. На підставі порівняльного аналізу норм А.3.1-5-2009 «Організація будівельного виробництва» та А.3.1-5:2016 зроблено висновки, що текст нового документу більш лаконічний, в ньому усунуто низку двозначних формулювань, виключено норми, які дублювали пункти інших нормативно-правових актів. Зокрема, виключено додаток Н «Акт про закінчення позамайданчикових та внутрішньомайданчикових підготовчих робіт і готовність об’єкта до початку будування», який мав виключно рекомендаційний характер. Тобто усунуто дублювання норми, яка містилася у пункті 4.6 ДБН А.3.2-2-2009 «Охорона праці і промислова безпека у будівництві. Основні положення». Отже, після завершення комплексу підготовчих заходів і робіт на будівельному майданчику за результатами роботи комісії складається акт про відповідність виконаних підготовчих робіт вимогам безпеки праці і готовність об’єкта до початку будівництва згідно з обов’язковим додатком М до ДБН А.3.2-2-2009.

Після зборів Громадської ради був проведений семінар, на якому фахівці Управління роз’яснили учасникам основні вимоги НПАОП 0.00-1.73-13 «Правила охорони праці під час роботи з інструментом та пристроями» щодо експлуатації та утримання у безпечному технічному стані верстатного обладнання, інструментів та пристроїв, а також НПАОП 0.00-1.62-12 «Правила охорони праці на автомобільному транспорті» під час підготовки до виїзду, руху по території підприємства (будівельних майданчиках) та роботи на лінії транспортних засобів.

Йшлося також про зміни розмірів фінансових санкцій для юридичних та фізичних осіб-підприємців, які використовують найману працю, за порушення законодавства про працю у зв’язку із набуттям чинності з 01.01.2017 Законом України від 06.12.2016 № 1774-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України».