gov.ua Державні сайти України
Пошук

Зусиллями працівників Управління Держпраці Рівненщини строковика поновлено на роботі

28 грудня 2016

Півроку фахівцям Управління Держпраці у Рівненській області довелося відстоювати у судах різних інстанцій права призваного на строкову службу працівника Кузнецовського міського комунального підприємства (м. Вараш), якого звільнили з роботи через призов. За його зверненням інспектори провели на підприємстві позапланову перевірку додержання законодавства про працю та загальнообов’язкове державне соціальне страхування.  Контролери виявили порушення трудових гарантій і 10 червня 2016 року вручили керівництву підприємства відповідний припис.

Йшлося про порушення вимог п. 3 ст. 36 КЗпП України та ч. 2 ст. 39 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», тобто працівник був незаконно звільнений у зв’язку із призовом на строкову військову службу на час особливого періоду. Також в порушення вимог ч. 3 ст. 119, ч. 1-2 ст. 115 КЗпП України заявнику не нараховували і не виплачували середньомісячну заробітну плату з дня призову.

Посадовим особам Кузнецовського міського комунального підприємства у строк до 10 липня 2016 року необхідно було письмово інформувати Управління Держпраці про виконання вимог припису. Проте комунальники вирішили діяти інакше і звернулися з позовною заявою про скасування припису до Рівненського окружного адміністративного суду. У своєму рішенні суд прийняв сторону комунального підприємства, тож юристам Держпраці довелося відстоювати права юнака в апеляційній інстанції. Житомирський апеляційний адміністративний суд поновив права незаконно звільненого працівника.