gov.ua Державні сайти України
Пошук

Реальна історія: як інспектор праці допоміг одинокій матері отримати невиплачені кошти

02 серпня 2024
Марія (ім’я змінено) рік працювала продавцем-консультантом у одному з магазинів на Житомирщині. Працювала б і далі, адже самій доводиться виховувати двох неповнолітніх дітей. Але роботодавець почав нехтувати виплатами – зарплатню виплачував нижче за мінімальну, а за останні 2 місяці взагалі нічого не виплатив.
 
Жінка подзвонила на Гарячу урядову лінію, де їй порекомендували звернутися до фахівців Центрально-Західного міжрегіонального управління Держпраці. Марія розповіла свою історію інспектору праці.
 
Інспектор праці відвідав фізичну особу-підприємця із позаплановим заходом нагляду (контролю) у формі перевірки щодо додержання законодавства про працю. В ході перевірки, згідно наданих документів встановлено, що Марії не виплатили кошти у сумі понад 45 тис. грн. За результатами підприємцю було внесено припис на усунення виявлених порушень.
 
Після проведеної інспектором роботи, роботодавець вимушений був виплатити заборговані кошти перед працівницею.
 
Вкотре нагадуємо, що роботодавці несуть фінансову відповідальність у вигляді штрафу за порушення встановлених строків виплати заробітної плати працівникам, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш як за один місяць.