gov.ua Державні сайти України
Пошук

Поради з уникнення сонячного та теплового удару на Полтавщині

24 липня 2024

Спека на робочому місці є виробничим шкідливим фактором, який може призвести до нещасного випадку – сонячного або теплового удару. На Лубенському радіо спеціаліст Північно-Східного міжрегіонального управління Держпраці надав поради, як уникнути цих ризиків.

Основні поради:

  • Організація праці та відпочинку: Роботодавцям рекомендовано організувати оптимальний режим праці та відпочинку для працівників. Робота при температурі понад 37°C відноситься до небезпечних та не рекомендується, окрім усунення аварій.
  • Обмеження робочого часу: Сумарна тривалість робіт при температурі понад 28°C не повинна перевищувати 4-5 годин за зміну. За потреби, робочі години можуть бути перенесені на ранковий або вечірній час.
  • Питний режим: Для профілактики зневоднення потрібно дотримуватися правильного питного режиму. Рекомендована температура питної води – +10-15°C. Пити воду слід часто і потроху, приблизно один стакан кожні 20 хвилин.
  • Медичні огляди: Працівники повинні проходити попередні та періодичні медичні огляди відповідно до наказу МОЗ України № 246 від 21.05.2007.

Для підтримки імунітету та зниження інтоксикації організму рекомендується вживати фрукти та овочі.

Детальніше про трудове законодавство та заходи з охорони праці на порталі Держпраці.