gov.ua Державні сайти України
Пошук

Як завдяки Держпраці роботодавець заключив договір з медичним закладом щодо проведення медичних оглядів працівників.

04 липня 2024

Під час проведення інформаційного відвідування заходу на одному з фермерських господарств Полтавщини до інспектора відділу з питань гігієни та атестації робочих місць за умовами праці звернувся водій Михайло (ім’я змінено). Чоловік розповів, що вже кілька років поспіль працює у даному господарстві трактористом і щороку проходив періодичні медичні огляди як працівник, зайнятий на роботах із шкідливими умовами праці. А от нещодавно він перейшов працювати водієм вантажного автомобіля і його більше не направляють на проходження медичного огляду за роботу в шкідливих умовах праці. Відтак, Михайла цікавило, чи повинен він і надалі проходити медогляд.

Як з’ясував інспектор Держпраці, на підприємстві не проводились лабораторні дослідження умов праці на робочому місці водія автотранспортних засобів. Тож фахівець пояснив керівнику підприємства про необхідність проведення лабораторних досліджень та визначив разом з представниками господарства можливі небезпечні фактори виробничого середовища і трудового процесу, які можуть негативно впливати на стан здоров’я працівника на цьому робочому місці.

За місяць до Міжрегіонального управління звернувся керівник фермерського господарства для визначення категорій працівників, які підлягають медичним оглядам, з наданням даних лабораторних досліджень. За результатами розгляду наданих документів було виявлено перевищення нормативних значень по загальній вібрації на робочому місці водія автотранспортних засобів та дану професію занесено до Акту визначення категорій працівників, які підлягають попередньому (періодичним) медичному огляду за відповідною формою.

Згодом Михайло повідомив, що роботодавець заключив договір з медичним закладом щодо проведення медичних оглядів працівників, зайнятих на роботах в шкідливих умовах праці, і направив його на проходження періодичного медичного огляду згідно вимог законодавства.